Βήμα-Βήμα – Embryolab EL

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
βήμα-βήμα


Τι μεσολαβεί από τη στιγμή της απόφασης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Είναι το ταξίδι που σας οδηγεί στο όνειρό σας για την ολοκλήρωση της οικογένειάς σας.

Ας το παρακολουθήσουμε βήμα – βήμα.

  • Πολύ χαρούμενο Ζευγάρι
  • Υπέρηχος
  • Meeting
  • Δείγμα σε γυαλί
  • Μωυσίδου στο εργαστήριο
  • Happy Woman
  • Χαρούμρνο ζευγάρι

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Ποιες ακριβώς εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με την υγεία του κόλπου και της μήτρας, πριν πάει για εμφύτευση. Έχω ακούσει για μια καλλιέργεια που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πράγματι η καλή υγεία του κόλπου και κυρίως της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η καλή υγεία του κόλπου μπορεί να αξιολογηθεί με την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια εκκρίματος τόσο από τον κόλπο όσο και από τον εξωτράχηλο. Αυτή η εξέταση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί τότε μειώνεται η αξιοπιστία της. Από την άλλη, η αξιολόγηση της κατάστασης της μήτρας απαιτεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αξιολογήσει την υφή και την μορφολογία της μήτρας. Επίσης, μπορεί να γίνει καλλιέργεια ενδομητρίου, απλά το υλικό αυτό δεν πρέπει να προέρχεται από υλικό περιόδου. Εγώ σου προτείνω η λήψη του υλικό να γίνει μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου με ειδική συσκευή ενδομήτριας λήψης σε εξειδικευμένο κέντρο. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος χωρίς αναισθησία, που δε θα σε δυσκολέψει και μας δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί αν κάποιο μικρόβιο υπάρχει μέσα στη μήτρα και να αντιμετωπιστεί.
Μετά την εμβρυομεταφορά, πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για το αποτέλεσμα;
Μη βασίζεστε στα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Προτείνουμε να κάνεις μια αιματολογική εξέταση χοριακής περίπου 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μάθεις το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να κάνεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι.
Είναι απαραίτητος ο προεμφυτευτικός έλεγχος στην εξωσωματική ή πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει κάποιο κληρονομικό νόσημα στους γονείς;
Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να βοηθήσουμε ζευγάρια που το έχουν ανάγκη. Θα πρέπει όμως να γίνεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και όχι σε όλους ανεξαιρέτως. Πράγματι χρησιμοποιείται σε ζευγάρια με κάποιο κληρονομήσιμο νόσημα ώστε να εξακριβώσουμε την κατάσταση των εμβρύων. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται προεμφυτευτική διάγνωση (preimplantation genetic diagnosis – PGD) όπου αναζητούνται συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όπως η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση, ώστε να μεταφερθούν στη μήτρα μόνο τα υγιή έμβρυα. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος (preimplantation genetic screening – PGS) μπορεί όμως να βοηθήσει και άλλα ζευγάρια. Ζευγάρια με καθ’έξιν αποβολές ή επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής αλλά και γυναίκες αυξημένης αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν να ωφεληθούν, ελέγχοντας τα έμβρυα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σκοπός μας και πάλι είναι να μεταφερθούν μόνο τα υγιή έμβρυα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.