Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η καλή ψυχολογία σε κάθε στάδιο


Η καλή ψυχολογία και η θετική σκέψη είναι μια πολύ διαδεδομένη συμβουλή στην ενίσχυση της προσπάθειας για την απόκτηση παιδιού. Έρχεται από παντού – από το περιβάλλον των ζευγαριών, από το διαδίκτυο, από τους ειδικούς, ακόμη και από τον ένα σύντροφο στον άλλο.

Αν όμως δε διευκρινιστεί ο τίτλος αυτός, μπορεί να οδηγήσει σε δρόμο αδιέξοδο που ενώ ξεκινά με θετικούς σκοπούς, αδυνατεί να τους αναπτύξει.

Στο δρόμο προς μια «καλή ψυχολογία», μπορούμε να αποφύγουμε τις εξής παγίδες

  • Νο1: να συνδέουμε το «καλή» με το «χαρούμενη»
  • Εκ των πραγμάτων πρόκειται για κάτι αδύνατο (και σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας), αφού δε δεχόμαστε μόνο ερεθίσματα χαράς. Το δεδομένο της υπογονιμότητας και η διαδικασία της προσπάθειας δε θα μπορούσε να συνδεθεί αποκλειστικά με την αίσθηση της χαράς ή της ικανοποίησης.

  • Νο2: να ενοχοποιούμε οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα
  • Η σκέψη ότι τα άσχημα συναισθήματα μας κάνουν κακό, είναι λανθασμένη.

  • Νο3: να συνδέουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας με τα συναισθήματα που είχαμε κατά τη διάρκειά της
  • Δε βοηθά να αντιμετωπίζουμε την ψυχολογία μας ως μέσο ή εργαλείο, αλλά σαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την ίσια την προσπάθεια, όπως και το κάθε τι.

  • Νο4: να κατακρίνουμε το/τη σύντροφό μας όταν βιώνει συναισθηματικές δυσκολίες
  • Ακόμα και αν σκεφτόμαστε ότι στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, τα σχόλια του τύπου «μη νιώθεις έτσι/ κάνεις κακό με αυτά που σιαθάνεσαι» οδηγούν σε αισθήματα αποξένωσης και απομόνωσης, αφού η επαφή έχει αντικατασταθεί από την κριτική.

  • Νο5: να αντιστεκόμαστε στη βοήθεια και να εμμένουμε σε δυσλειτουργικές συνήθειες
  • Η ανθρώπινη φύση πολλές φορές έχει την τάση να εγκλωβίζεται στο γνώριμο και να αποφεύγει το νέο, ακόμα και αν είναι πιο βοηθητικό. Αν παρατηρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ψυχολογία μας δεν αποδίδει, είμαστε πιθανόν σε δρόμο αναζήτησης για κάτι καλύτερο – ας το στηρίξουμε!

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Είμαι 40 ετών, παντρεμένη 3 χρόνια. Προσπαθούμε χωρίς επιτυχία να κάνουμε παιδί και σκέφτομαι να κάνω σπερματέγχυση. Έχω ακούσει όμως ότι έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Μήπως έτσι χάσω και άλλο χρόνο;
Η μέθοδος της ενδομήτριας σπερματέγχυσης έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με διάφορες παραλλαγές. Μπορεί να προσφέρει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τη φυσική σύλληψη, ειδικά σε ζευγάρια που δεν παρουσιάζουν κάποιο έντονο πρόβλημα, αλλά υστερεί σημαντικά σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, πριν καταφύγεις στην σπερματέγχυση θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως διαβατές σάλπιγγες και καλό σπερμοδιάγραμμα, για να μπορεί να αποδώσει. Αν λοιπόν εσύ και ο σύζυγος σου έχετε αυτές τις προϋποθέσεις, μπορείτε να προσπαθήσετε για κάποιο καιρό με αυτή τη μέθοδο. Καθώς όμως είσαι ήδη 40 ετών, το διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι σύντομο. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε μετά από μια ή δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, να μην επαναπαυτείς ή απογοητευτείς αλλά να προχωρήσεις σε εξωσωματική. Έτσι δεν θα έχεις χάσει χρόνο αλλά και θα έχεις χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.
Στον 1 μήνα ελεύθερων επαφών έμεινα έγκυος. Τελικά ήταν παλίνδρομη στην 6 εβδομάδα. Πέρασαν 4 μήνες από την απόξεση. Τι μου προτείνετε; Να κάνω εξετάσεις; Φοβάμαι για την επόμενη προσπάθεια.
Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου για την επόμενη εγκυμοσύνη μετά την περιπέτεια μιας παλίνδρομης. Να ξέρεις όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο και ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10-25% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων τελικά δεν θα προχωρήσει. Να ξέρεις όμως ότι το 90% των γυναικών που είχαν μια παλίνδρομη θα έχουν μια επιτυχημένη επόμενη εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδάκι στο τέλος. Εγώ σου προτείνω να συνεχίσεις τις προσπάθειες σου χωρίς εξετάσεις προς το παρόν και να προσπαθείς να μην ανησυχείς. Αν στην επόμενη εγκυμοσύνη σου επαναληφθεί το ίδιο γεγονός τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου ή ένα εξειδικευμένο κέντρο ώστε να διευκρινιστεί η αιτία και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα σου.