Συχνές ερωτήσεις – Embryolab EL

Κανείς δεν έχασε ρωτώντας.
Μη διστάζεις, ρώτα ό,τι θέλεις.

Έχω ενδομητρίωση, μπορεί αυτό να επηρεάσει τη γονιμότητά μου; Θα χρειαστεί να κάνω εξωσωματική;
Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, η ενδομητρίωση θεωρείται μια σχετικά συχνή πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι βρίσκεται περίπου στο 10 με 15% των γυναικών. Μπορεί να εμφανιστεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων ή να είναι τελείως σιωπηλή, γι’αυτό και θεωρείται μια ύπουλη πάθηση. Όσον αφορά τη γονιμότητα, υπολογίζεται ότι το 30-40% των γυναικών με ενδομητρίωση έχουν δυσκολίες στη σύλληψη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πως ακριβώς η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, πιστεύεται ότι στο μηχανισμό συμμετέχουν πολλοί παράγοντες. Βέβαια, σε πιο σοβαρά στάδια της νόσου υπάρχουν ανατομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική σύλληψη, όπως συμφύσεις γύρω από τις σάλπιγγες ή μεγάλες ενδομητριωσικές κύστεις στις ωοθήκες. Χωρίς να έχω πολλές πληροφορίες για την περίπτωση σου, δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να επηρεαστεί η γονιμότητα σου από την ενδομητρίωση. Παρόλ’αυτά, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Η λαπαρασκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης τόσο με τη φυσική σύλληψη όσο και με εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, με τα σύγχρονα πρωτόκολλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούμε αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά επιτυχίας μέσα από την εξατομικευμένη θεραπεία. Όταν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα παιδάκι καλό θα ήταν να συμβουλευθείς ένα εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής ώστε να σε καθοδηγήσει στην προσπάθεια σου.
Αποφασίσαμε με το σύντροφό μου να κάνουμε παιδί, αλλά με έχει πιάσει άγχος μήπως δυσκολευτούμε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου;
Δε θα πρέπει να σε πιάνει άγχος καθώς βρίσκεστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας σας και η βιασύνη είναι πολλές φορές κακός σύμβουλος. Προσπάθησε λοιπόν να διώξεις όσο μπορείς το στρες από την καθημερινότητα σου. Άλλωστε, το 85% των ζευγαριών που προσπαθούν για μια εγκυμοσύνη, το καταφέρνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της προσπάθειας τους. Όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο, είναι λίγο νωρίς να καταφύγεις σε μια σειρά εξετάσεων αξιολόγησης της γονιμότητας που μπορεί να είναι ακριβές και υπερβολικές για την περίπτωση σας. Από την άλλη, ο ετήσιος έλεγχος από το γυναικολόγο σου έχει μεγάλη αξία, ειδικά όταν υπάρχει η προοπτική μιας εγκυμοσύνης. Νομίζω ότι αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών σε συνδυασμό με αιματολογικό έλεγχο, έλεγχο μαστού και τεστ παπανικολάου αρκούν για να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγεία σου. Αν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών δεν έχετε πετύχει το στόχο σας, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στον 1 μήνα ελεύθερων επαφών έμεινα έγκυος. Τελικά ήταν παλίνδρομη στην 6 εβδομάδα. Πέρασαν 4 μήνες από την απόξεση. Τι μου προτείνετε; Να κάνω εξετάσεις; Φοβάμαι για την επόμενη προσπάθεια.
Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου για την επόμενη εγκυμοσύνη μετά την περιπέτεια μιας παλίνδρομης. Να ξέρεις όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο και ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10-25% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων τελικά δεν θα προχωρήσει. Να ξέρεις όμως ότι το 90% των γυναικών που είχαν μια παλίνδρομη θα έχουν μια επιτυχημένη επόμενη εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδάκι στο τέλος. Εγώ σου προτείνω να συνεχίσεις τις προσπάθειες σου χωρίς εξετάσεις προς το παρόν και να προσπαθείς να μην ανησυχείς. Αν στην επόμενη εγκυμοσύνη σου επαναληφθεί το ίδιο γεγονός τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου ή ένα εξειδικευμένο κέντρο ώστε να διευκρινιστεί η αιτία και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα σου.
Ποιες ακριβώς εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με την υγεία του κόλπου και της μήτρας, πριν πάει για εμφύτευση. Έχω ακούσει για μια καλλιέργεια που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πράγματι η καλή υγεία του κόλπου και κυρίως της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η καλή υγεία του κόλπου μπορεί να αξιολογηθεί με την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια εκκρίματος τόσο από τον κόλπο όσο και από τον εξωτράχηλο. Αυτή η εξέταση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί τότε μειώνεται η αξιοπιστία της. Από την άλλη, η αξιολόγηση της κατάστασης της μήτρας απαιτεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αξιολογήσει την υφή και την μορφολογία της μήτρας. Επίσης, μπορεί να γίνει καλλιέργεια ενδομητρίου, απλά το υλικό αυτό δεν πρέπει να προέρχεται από υλικό περιόδου. Εγώ σου προτείνω η λήψη του υλικό να γίνει μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου με ειδική συσκευή ενδομήτριας λήψης σε εξειδικευμένο κέντρο. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος χωρίς αναισθησία, που δε θα σε δυσκολέψει και μας δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί αν κάποιο μικρόβιο υπάρχει μέσα στη μήτρα και να αντιμετωπιστεί.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στη προσπάθεια του ζευγαριού να τεκνοποιήσει με τεχνική γονιμοποίηση και πόσο επηρεάζει τη ζωή του;
Τα θέματα που θίγεις απαιτούν μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση αλλά θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τα πιο βασικά σημεία. Η τεχνητή γονιμοποίηση είναι το εργαλείο που έχουμε ώστε να βοηθήσουμε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να πετύχουν το στόχο μιας εγκυμοσύνης και ενός υγιούς παιδιού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας της αναπαραγωγής και με ειδικές εξετάσεις να βρούμε που εστιάζεται το πρόβλημα. Εφόσον γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που θα αυξήσουν τις πιθανότητας επιτυχίας. Από την άλλη, το κύριο μειονέκτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το συναισθηματικό. Είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να διαχειριστεί το ζευγάρι ψυχολογικά γιατί απαιτεί χρόνο και θέληση σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του. Για αυτό το λόγο πρέπει το κέντρο εξωσωματικής που θα διαλέξεις να παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένο ψυχολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πώς διεκπεραιώνεται η μέθοδος των κατεψυγμένων ωαρίων και με ποιον τρόπο;
Η διαδικασία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων ξεκινάει πάλι με την ωοθηκική διέγερση. Μετά τη λήψη των ωαρίων όμως δεν προχωρούμε σε γονιμοποίηση αλλά σε κρυοσυντήρηση τους. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίτευξη εγκυμοσύνης, μετά την απόψυξη και γονιμοποίηση των ωαρίων αυτών, όταν η κρυοσυντήρηση έχει γίνει με την μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), που είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος κρυοσυντήρησης.
Μετά την εμβρυομεταφορά, πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για το αποτέλεσμα;
Μη βασίζεστε στα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Προτείνουμε να κάνεις μια αιματολογική εξέταση χοριακής περίπου 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μάθεις το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να κάνεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι.
Είναι απαραίτητος η προεμφυτετική γενετική διάγνωση στην εξωσωματική ή πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει κάποιο κληρονομικό νόσημα στους γονείς;
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να βοηθήσουμε ζευγάρια που το έχουν ανάγκη. Θα πρέπει όμως να γίνεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και όχι σε όλους ανεξαιρέτως. Πράγματι χρησιμοποιείται σε ζευγάρια με κάποιο κληρονομήσιμο νόσημα ώστε να εξακριβώσουμε την κατάσταση των εμβρύων. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται προεμφυτευτική διάγνωση (preimplantation genetic diagnosis – PGD) όπου αναζητούνται συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όπως η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση, ώστε να μεταφερθούν στη μήτρα μόνο τα υγιή έμβρυα. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος (preimplantation genetic screening – PGS) μπορεί όμως να βοηθήσει και άλλα ζευγάρια. Ζευγάρια με καθ’έξιν αποβολές ή επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής αλλά και γυναίκες αυξημένης αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν να ωφεληθούν, ελέγχοντας τα έμβρυα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σκοπός μας και πάλι είναι να μεταφερθούν μόνο τα υγιή έμβρυα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
Μπορώ να κάνω εξωσωματική με ξένα ωάρια. Το παιδί όμως θα πάρει στοιχεία και από το δικό μου DNA;
Είναι γεγονός ότι η δωρεά ωαρίων έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν ωάρια από κατάλληλη δότρια και σπερματοζωάρια από το σύντροφο σου. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο δεν θα πάρει γενετικό υλικό από εσένα. Όμως, η ενδομήτρια ζωή επηρεάζει σημαντικά το έμβρυο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περιβάλλον της μήτρας καθορίζει την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου μέχρι και την ενήλικη ζωή. Από την άλλη πλευρά, το παιδάκι φυσικά και θα πάρει στοιχεία του χαρακτήρα σου, καθώς η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται κατά την ανατροφή μας και δεν είναι καθορισμένη γενετικά. Για αυτό το λόγο, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχει γίνει ο απαραίτητος γενετικός αλλά και ψυχολογικός έλεγχος στη δότρια. Στο Embryolab, το πρόγραμμα δωρεάς ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου.
Από τη στιγμή που θα πετύχει η εξωσωματική η γέννα γίνεται πάντα με καισαρική;
Ο τρόπος με τον οποίο θα γεννήσει μια γυναίκα δεν εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γονιμοποίηση, αλλά από την πορεία της εγκυμοσύνης, από την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών και από την πορεία του τοκετού. Έτσι λοιπόν, ο τοκετός με καισαρική τομή δεν είναι μονόδρομος μετά από εξωσωματική. Έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα να έχεις έναν ασφαλή τοκετό, είτε φυσιολογικό είτε καισαρική τομή, και γυρίσεις στο σπίτι σου με ένα υγιές παιδάκι.
Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Είμαι 40 ετών, παντρεμένη 3 χρόνια. Προσπαθούμε χωρίς επιτυχία να κάνουμε παιδί και σκέφτομαι να κάνω σπερματέγχυση. Έχω ακούσει όμως ότι έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Μήπως έτσι χάσω και άλλο χρόνο;
Η μέθοδος της ενδομήτριας σπερματέγχυσης έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με διάφορες παραλλαγές. Μπορεί να προσφέρει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τη φυσική σύλληψη, ειδικά σε ζευγάρια που δεν παρουσιάζουν κάποιο έντονο πρόβλημα, αλλά υστερεί σημαντικά σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, πριν καταφύγεις στην σπερματέγχυση θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως διαβατές σάλπιγγες και καλό σπερμοδιάγραμμα, για να μπορεί να αποδώσει. Αν λοιπόν εσύ και ο σύζυγος σου έχετε αυτές τις προϋποθέσεις, μπορείτε να προσπαθήσετε για κάποιο καιρό με αυτή τη μέθοδο. Καθώς όμως είσαι ήδη 40 ετών, το διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι σύντομο. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε μετά από μια ή δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, να μην επαναπαυτείς ή απογοητευτείς αλλά να προχωρήσεις σε εξωσωματική. Έτσι δεν θα έχεις χάσει χρόνο αλλά και θα έχεις χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.
Είμαι 33 χρόνων και ο άντρας μου 34, ξεκινήσαμε προσπάθειες για μωρό εδώ και 17 μήνες σχεδόν, χωρίς αποτέλεσμα. Η εξέταση υπερήχου δεν έδειξε κανένα από τα συμπτώματα ενδομητρίωσης. Η τιμή 20,1 της CA125 με ανώτερο φυσιολογικό όριο το 35 είναι εμπόδιο στη σύλληψη;
Πράγματι, η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει έναν ύπουλο εχθρό στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να πετύχουν το όνειρο μιας εγκυμοσύνης, καθώς φαίνεται να επηρεάζει το 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Δυστυχώς, η αξία του δείκτη CA125 στη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι περιορισμένη. Έτσι και στην δική σου περίπτωση η τιμή του CA125 είναι αμφιλεγόμενη. Από την άλλη, αρκετές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν κλινικά σημεία και ενοχλητικά συμπτώματα, παρά μόνο προβλήματα γονιμότητας. Οριστική διάγνωση της πάθησης μπορεί να γίνει μόνο με διαγνωστική λαπαροσκόπηση και ιστολογική εξέταση ύποπτων εστιών. Προτείνουμε να μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Μια εκτίμηση στο Embryolab θα σας δώσει μια συγκεκριμένη εκτίμηση. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνεις, το πιο πιθανό είναι να μην κρύβεται η ενδομητρίωση πίσω από το πρόβλημα σας. Ακόμα όμως και αν τελικά αποδειχθεί το αντίθετο, τα σύγχρονα πρωτόκολλα και οι μέθοδοι εξωσωματικής μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
Ο γιατρός μου σύστησε το Pregnacare Concemption για όσο διάστημα προσπαθούμε και το παίρνω, έχετε κάποια σχόλια για το συμπλήρωμα αυτό; Είναι καλό; Να το συνεχίσω;
Τo Pregnacare Conception, όπως και άλλα παρόμοια σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής με συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το γυναικείο σώμα στην προσπάθεια για σύλληψη. Προτείνουμε να το συνεχίσεις κατά την προσπάθεια σου.
Πόσος καιρός είναι ο μέσος όρος προσπαθειών για σύλληψη; Γνωρίζω για το ότι μετά από 1 χρόνο καλό είναι να κάνεις εξετάσεις, αλλά μήπως υπάρχουν στοιχεία πόσο διαρκεί η προσπάθεια κατά μέσο όρο;
Όπως καταλαβαίνεις κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσο θα κρατήσει η προσπάθεια αυτή. Να γνωρίζεις όμως ότι το 85% των ζευγαριών θα πετύχουν φυσική σύλληψη μέσα στον πρώτο χρόνο προσπάθειας τους. Αν οι προσπάθειες σας είναι ανεπιτυχείς μετά από ένα χρόνο καλό είναι να επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για διερεύνηση. Αν όμως είσαι άνω των 35 ετών, προτείνουμε η επίσκεψη αυτή να γίνει πριν ολοκληρωθεί ο ένας χρόνος ανεπιτυχών προσπαθειών.
Η δουλειά μου έχει πολλά ταξίδια περίπου κάθε μήνα σε προορισμούς 5-6 ώρες πτήσης από την Ελλάδα. Εάν μείνω έγκυος θα προσπαθήσω να τα σταματήσω για το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον, αλλά πριν δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω τη δουλειά μου και την χρειάζομαι φυσικά. Αν όμως είμαι έγκυος και πριν να το ξέρω πάω σε κάποιο ταξίδι, επηρεάζεται η εγκυμοσύνη; Είναι καταλυτικό; Δεν μπορώ να μην ταξιδεύω για όσο καιρό κρατήσει η διάρκεια των προσπαθειών...
Τα αεροπορικά ταξίδια, ανεξαρτήτως διάρκειας, δεν επηρεάζουν ούτε την έκβαση της εξωσωματικής αλλά ούτε και μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης. Απλά έχε υπόψη σου ότι κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής μπορεί να χρειαστεί πιο συχνός υπερηχογραφικός έλεγχος. Τα ταξίδια μάλιστα συστήνονται γιατί μειώνουν το άγχος και μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, κυρίως όταν συνδυάζονται από διακοπές και ξεκούραση.
Έχω ακούσει για κάποια τεστ ωορρηξίας, είναι καλό να τα κάνω και πώς γίνονται;
Τα τεστ ωορρηξίας, είναι ειδικά κιτ τα οποία μετράνε την ορμόνη LH των ούρων, η οποία εκκρίνεται κατά την ωοθυλακκιορρηξία, και είναι ένας τρόπος για να προγραμματίσεις μια στοχευμένη επαφή. Παρόλ’αυτά, δεν είναι πάντα αξιόπιστα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για μερικούς μήνες αλλά πρόσεξε μην επαναπαυτείς και γίνουν η αιτία να καθυστερήσεις την επίσκεψη σου σε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο αν οι προσπάθειες σου είναι ανεπιτυχείς.
Είμαι 32 χρονών και εδώ και ένα χρόνο περίπου, προσπαθούμε με τον σύζυγό μου για ένα δεύτερο παιδάκι. Έχουμε ήδη ένα αγοράκι 2 χρονών. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να συνεχίσουμε μόνοι μας την προσπάθεια ή να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό και να προχωρήσουμε άμεσα σε εξωσωματική;
Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδάκι μετά από μια επιτυχημένη πρώτη εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό να έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα που δεν υπήρχε προηγουμένως. Στην δική σου περίπτωση και όταν ολοκληρωθεί ένας χρόνος ανεπιτυχών προσπαθειών, σου προτείνω να αναζητήσεις βοήθεια σε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσεις άμεσα σε διαδικασίες εξωσωματικής. Θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί το πρόβλημα που σε δυσκολεύει να έχεις μια δεύτερη εγκυμοσύνη. Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνετε εσύ και ο σύζυγος σου μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων που θα σου υποδείξει ο γιατρός. Υπάρχει η πιθανότητα το πρόβλημα σας να μπορεί να λυθεί χωρίς να καταφύγετε στην εξωσωματική. Στις περισσότερες περιπτώσεις σαν τη δική σου, η πρόγνωση είναι καλύτερη αφού έχετε ήδη ένα παιδάκι. Αν πάλι χρειαστείτε τελικά τη βοήθεια της εξωσωματικής, τότε η θεραπεία σας θα είναι στοχευμένη γύρω από το πρόβλημα σας.
Δυστυχώς και εγώ όπως και ο σύντροφός μου έχουμε το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, με αποτέλεσμα να με τρομάζει η ιδέα να γεννηθεί ένα παιδάκι με πρόβλημα υγείας. Μήπως η τεχνητή γονιμοποίηση θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση;
Πράγματι, η εξωσωματική γονιμοποίηση όταν συνοδεύεται από προεμφυτευτική διάγνωση (preimplantation genetic diagnosis – PGD) είναι ο σωστός δρόμος για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να κληρονομήσει ένα παιδάκι μια γενετική πάθηση, όπως η μεσογειακή αναιμία. Με την προεμφυτευτική διάγνωση προσπαθούμε να ελέγξουμε τα έμβρυα για την κληρονομική νόσο που μας ενδιαφέρει έτσι ώστε να μεταφερθούν στη μήτρα μόνο τα υγιή. Όπως όλες οι ιατρικές εξετάσεις, όμως, δεν μπορεί να είναι 100% ακριβής. Για αυτό το λόγο, σου προτείνουμε να κάνεις και τον λεπτομερή έλεγχο του 1ου τριμήνου κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να είσαι ακόμα πιο ήσυχη για την υγεία του παιδιού σου. Όσον αφορά το κόστος, αυτό εξαρτάται από τη θεραπεία που θα επιλεχθεί για τη δική σου περίπτωση. Όμως, πρέπει να σε ενδιαφέρει περισσότερο το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών και όχι μόνο το κόστος.
Είχα 3 εβδομάδες καθυστέρηση και μετά από ένα αρνητικό τεστ και μια αρνητική χοριακή ξεκίνησα τα πριμολούτ συγκεκριμένα σήμερα το πρωί πήρα το πρώτο χαπάκι αλλά πριν από λίγο αδιαθέτησα. Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να τα συνεχίσω, έτσι δεν είναι; Έστω αυτό το ένα χαπάκι θα έχει κάποιες επιπτώσεις περαιτέρω; Τις γόνιμες μέρες πλέον πως θα τις υπολογίσω; (κύκλος 30 ημερών- εκτός της τελευταίας προαναφερθείσας) καθυστέρησης).
Δεν χρειάζεται να συνεχίσεις τα χάπια από τη στιγμή που αδιαθέτησες και έχεις αρνητική εξέταση χοριακής. Επίσης αυτό το ένα χαπάκι δεν πρόκειται να έχει κάποιες περαιτέρω επιπτώσεις, ούτε θα επηρεάσει τον κύκλο σου. Από την άλλη, το γεγονός ότι είχες 3 εβδομάδες καθυστέρηση χωρίς να είσαι έγκυος μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός ή να κρύβεται κάποια κύστη ωοθήκης πίσω από αυτό. Για αυτό το λόγο σου προτείνω να κάνεις ένα υπερηχογραφικό έλεγχο με το γιατρό σου, ο οποίος και θα διευκρινίσει την κατάσταση. Οι γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας καθορίζονται από τη στιγμή της ωορρηξίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα χρονικό διάστημα 7-21 ημέρες από την αρχή της περιόδου και δεν είναι πάντοτε σταθερό ακόμα και στην ίδια γυναίκα. Με βάση τις πληροφορίες που μου δίνεις, πιστεύω ότι η ωορρηξία σου συμβαίνει περίπου στις 15 με 18 ημέρες από την έναρξη της περιόδου. Υπάρχουν κάποια εμπορικά κιτ ωορρηξίας που μπορούν να σε βοηθήσουν να καθορίσεις αδρά τις γόνιμες μέρες σου. Να θυμάσαι όμως ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα. Αν δυσκολεύεσαι να πετύχεις μια εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Κλινικής Ομάδας του Embryolab για να σε συμβουλεύσει.
Είμαι 34 χρονών και ο σύντροφός μου 42. Σκεφτόμαστε να κάνουμε παιδί και από τον προηγούμενο μήνα έχουμε επαφές χωρίς προφυλάξεις (δεν επιμένουμε στις γόνιμες μέρες). Στις 14 Μαρτίου μου ήρθε περίοδος. Αναρωτιέμαι πόσο συχνά πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή και μετά από πόσο διάστημα θα πρέπει να ζητήσω συμβουλή. Επίσης, πιθανότητα εγκυμοσύνης υπάρχει μόνο τις γόνιμες μέρες;
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινήσατε με τον σύντροφο σου. Οι σεξουαλικές επαφές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ζευγαριού, καθώς προσφέρουν συναισθηματικό και πνευματικό δέσιμο. Έτσι λοιπόν η συχνότητα τους, ακόμα και για το σκοπό της αναπαραγωγής, πρέπει να καθορίζεται από τη θέληση και την ψυχική σας διάθεση και να μην αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα στρες στη σχέση σας. Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία στην οποία μπορεί να συμβεί η φυσική σύλληψη, τότε πράγματι πιθανότητα εγκυμοσύνης υπάρχει κυρίως στο διάστημα γύρω από τις γόνιμες μέρες σου. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρχει ωορρηξία σε αυτές τις μέρες. Το χρονικό διάστημα της ωορρηξίας όμως μπορεί διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και ανάμεσα στους κύκλους της ίδιας γυναίκας. Υπάρχουν κάποια εμπορικά τεστ ωορρηξίας τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να καθορίσεις αδρά τις γόνιμες ημέρες σου ώστε να επικεντρώσετε τις επαφές εκείνο το χρονικό διάστημα. Μην επαναπαυτείς όμως σε αυτά γιατί σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι αξιόπιστα. Αν μετά από ένα χρόνο προσπάθειας δεν έχετε επιτύχει το στόχο σας, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Είμαι 35 χρονών και εγώ και ο σύντροφός μου και μόλις ξεκινήσαμε να έχουμε ελεύθερες επαφές. Δεν ξέρω πόσο διάστημα θα μεσολαβήσει μέχρι να μείνω έγκυος, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχω, να κάνω ή να αποφεύγω; Π.χ. επιτρέπεται το αλκοόλ και ο καφές; Πρέπει να ξεκινήσω να παίρνω κάποια συμπληρώματα διατροφής;
Ευχόμαστε γρήγορα να πετύχετε το στόχο σας και να αποκτήσετε ένα υγιές παιδάκι. Κατά το χρονικό διάστημα που προσπαθείτε, προτείνουμε να συνεχίσετε μια ισορροπημένη ζωή και να μην καταφύγετε σε ακραίες συνήθειες. Σίγουρα μπορείς να καταναλώσεις αλκοόλ και καφέ σε κοινωνικές περιστάσεις, αρκεί να μην κάνεις κατάχρηση. Ένα με δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα δεν επηρεάζουν τις προσπάθειες σας και μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους της καθημερινότητας. Από την άλλη, το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο καθώς επηρεάζει το αναπαραγωγικό προφίλ τόσο το δικό σου όσο και του συντρόφου σου. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσετε την προσπάθεια σας. Όσο αφορά στα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν αρκετά που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να υποστηρίξουν την προσπάθεια σας. Μπορείς σίγουρα να βάλεις κάποιο βοήθημα στη διατροφή σου με τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου γυναικολόγου αναπαραγωγικής ιατρικής.
Με μια σάλπιγγα υγιή, θα μείνω έγγυος;
Είμαι 33,5 και προσπαθώ με τον συνομήλικο άντρα μου εδώ και έναν χρόνο να κάνουμε παιδί. Έκανα σαλπιγγογραφία και η μία μου σάλπιγγα είναι βουλωμένη, η άλλη όμως είναι καλή. Οι ορμονικές μου εξετάσεις είναι καλές. Γενικότερα ακολουθούμε ένα υγιές μοτίβο ζωής γυμναζόμαστε, τρώμε υγιεινά κλπ. Το σπέρμα του άντρα μου διαγνώστηκε με χαμηλή κινητικότητα, (όχι όμως σε τραγικά επίπεδα), όμως τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας τρίμηνης θεραπείας με βιταμίνες και θα επαναλάβουμε το σπερμοδιάγραμμα. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αξίζει να περιμένω έναν χρόνο ακόμα ευελπιστώντας σε φυσιολογική σύλληψη, ή να προχωρήσω σε εξωσωματική; Υπάρχουν πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ ενθαρρυντικό που ακολουθείτε ένα υγιές μοτίβο ζωής, καθώς η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Φυσικά και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη φυσική σύλληψη στην περίπτωση σας, καθώς είστε ένα νεαρό ζευγάρι χωρίς κάποιο έντονο πρόβλημα όπως περιγράφεις. Εφόσον λοιπόν και το επαναληπτικό σπερμοδιάγραμμα του συζύγου είναι καλό, μπορείτε να συνεχίσετε τις προσπάθειες σας για κάποιους μήνες ακόμα. Είναι αλήθεια όμως ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών που προσπαθεί να κάνει ένα παιδί, το καταφέρνει μέσα στον πρώτο χρόνο. Αν οι προσπάθειες σας είναι ανεπιτυχείς στο επόμενο διάστημα, μην απογοητευτείτε και πάρετε αβίαστες αποφάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ειδικός του Embryolab μπορεί να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα. Για αρχή, η ενδομήτρια σπερματέγχυση σε συνδυασμό με ήπια πρόκληση ωορρηξίας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.
Είμαι 42 χρονών και εδώ και ένα εξάμηνο που παντρεύτηκα με τον άνδρα μου (ο οποίος είναι 38) κάνουμε προσπάθειες για απόκτηση τέκνου χωρίς αποτέλεσμα. Έχω κάνει εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και σε γενικές γραμμές είμαι καλά. Τι μου προτείνετε;
Εφόσον ο έλεγχος σου δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι να κάνει και ο σύζυγος σου κάποιες εξετάσεις (σπερμοδιάγραμμα, καλλιέργεια σπέρματος), για να αποκλείσουμε την ανδρική συμμετοχή στην περίπτωση σας. Πρέπει να καταλάβεις όμως ότι η γονιμότητα ενός ζευγαριού επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία. Δυστυχώς, η αναπαραγωγική δυνατότητα μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία κυρίως της γυναίκας και λιγότερο του άνδρα. Είναι σημαντικό επίσης να καταλάβεις ότι αυτή η ηλικιακή μείωση της γονιμότητας είναι ένα φυσικό γεγονός και σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των ωαρίων που βρίσκονται στις ωοθήκες όσο και με την ποιότητα. Μετά από έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών στη δική σας ηλικιακή ομάδα, θα πρέπει να αναζητήσετε τις αιτίες και τη βοήθεια ενός ειδικού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι σύγχρονες μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
Μετά από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών (5έτη) και διακοπή τους για να ξεκουραστεί ο οργανισμός υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης? Αν όχι πότε έρχεται η επόμενη περίοδος; Να αναφέρω ότι η λήψη αντισυλληπτικών έγινε μόνο για αντισύλληψη!
Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προσφέρει ασφάλεια στο 98% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Μετά τη διακοπή όμως η επίδραση τους παύει να ισχύει. Έτσι λοιπόν στον κύκλο που ακολουθεί μετά τη διακοπή υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Να θυμάσαι επίσης ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ορμονικός τρόπος καταστολής του μηχανισμού που ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Το διάστημα στο οποίο ανακάμπτει η λειτουργία των ωοθηκών μετά τη διακοπή των χαπιών ποικίλλει ανάμεσα στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες. Άρα λοιπόν σου προτείνω να περιμένεις λίγο καιρό ώστε να ανακάμψει η λειτουργία των ωοθηκών και να έχεις περίοδο. Αν η κατάσταση όμως επιμένει τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου.
Πρόσφατα διαγνώστηκε ο άνδρας μου με μη αποφρακτική αζωοσπερμία. Ο ουρολόγος, μας πρότεινε να προχωρήσουμε σε βιοψία. Αν βρεθούν σπερματοζωάρια με αυτό τον τρόπο, ποιες είναι οι πιθανότητες να είναι ικανά για γονιμοποίηση; Αν δε βρεθούν σπερματοζωάρια και προχωρήσουμε με δωρεά μπορώ να αποφύγω την εξωσωματική και να κάνω σπερματέγχυση; Εγώ είμαι 34 ετών και σε εξετάσεις που έκανα είναι όλα φυσιολογικά.
Καλό θα ήταν ο σύζυγος να κάνει μια σειρά εξετάσεων ώστε να βρεθεί η αιτία της μη-αποφρακτικής αζωοσπερμίας και να αξιολογηθεί κατά πόσο είναι επανορθώσιμη. Μια λύση στο πρόβλημα σου είναι πράγματι η βιοψία όρχεως. Εγώ σου προτείνω να προχωρήσετε σε μια πιο σύγχρονη μέθοδο βιοψίας όρχεως που ονομάζεται microdissection-TESE ή microTESE. Αυτή γίνεται από εξειδικευμένο ουρολόγο ο οποίος με τη βοήθεια μικροσκοπίου και ενός έμπειρου εμβρυολόγου μπορεί να κάνει στοχευμένη βιοψία. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για ανεύρεση αξιοποιήσιμων σπερματοζωαρίων και περιορίζεται σημαντικά ο τραυματισμός του όρχι κατά την επέμβαση . Αν με αυτό τον τρόπο βρεθούν σπερματοζωάρια αυτά είναι ικανά για γονιμοποίηση σε ποσοστό πάνω από το μισό των περιπτώσεων με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI). Αν όμως δεν βρεθούν σπερματοζωάρια με τη βιοψία τότε η λύση βρίσκεται στη δωρεά σπέρματος. Αν όντως αποφασίσετε να προχωρήσετε έτσι και εφόσον οι δικές σου εξετάσεις είναι φυσιολογικές μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια σας με σπερματέγχυση.
Είμαι 48 ετών και με τη σύντροφο μου αποφασίσαμε πρόσφατα να προχωρήσουμε στην απόκτηση παιδιού. Απευθυνθήκαμε σε κέντρο εξωσωματικής και διαπιστώθηκε πλήρης αζωοσπερμία σε μένα και προεμμηνόπαυση στη σύζυγο. Μας πρότειναν να προχωρήσουμε σε δωρεά εμβρύων. Πώς μπορούμε να διασφαλιστούμε για την υγεία των δοτών ώστε να διασφαλίσουμε και την υγεία του παιδιού; Επίσης, πόσο ασφαλής είναι η όλη διαδικασία για τη σύντροφο (ετών 45). Μήπως θα ήταν καλύτερα για λόγους υγείας να καταφύγουμε στη λύση της υιοθεσίας;
Η δωρεά εμβρύων είναι μια σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα σας. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα εμπιστευθείτε. Η καλή κατάσταση της δότριας ωαρίων θα πρέπει να διασφαλίζεται από ένα ενδελεχή αιματολογικό, γενετικό αλλά και ψυχολογικό έλεγχο. Επειδή κάθε κέντρο εφαρμόζει διαφορετικά κριτήρια επιλογής, προσέξτε αυτά να είναι τόσο αυστηρά όσο χρειάζεται για να νιώσετε ασφάλεια. Όσον αφορά το δότη σπέρματος, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ίδια αυστηρά κριτήρια επιλογής αλλά και ο ίδιος λεπτομερής έλεγχος που να αποδεικνύει την καλή υγεία του. Πρέπει να γνωρίζετε βέβαια ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος υψηλών απαιτήσεων για τον οργανισμό μια γυναίκας. Για αυτό το λόγο, σας προτείνω να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας ιατρό για να αξιολογήσει κατά πόσο η σύζυγος σου μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μια εγκυμοσύνης. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις γυναικών σε  αυτή την ηλικία που προχώρησαν στη δωρεά εμβρύων, είχαν μια απροβλημάτιστη εγκυμοσύνη και απέκτησαν ένα υγιέστατο παιδάκι. Από την άλλη πλευρά, η υιοθεσία είναι μια αξιοθαύμαστη πράξη αγάπης που προσφέρει επίσης τη χαρά της ανατροφής ενός παιδιού. Πάνω από όλα όμως είναι μια προσωπική επιλογή και μια απόφαση που πρέπει να πάρει το ζευγάρι από κοινού.