Επικοινωνία της προσπάθειας και περιβάλλον – Embryolab EL
Επικοινωνία της προσπάθειας και περιβάλλον

Ένα από τα ερωτήματα που συχνά απασχολούν τα ζευγάρια είναι το αν θα πρέπει να μοιραστούν την προσπάθεια με τους κοντινούς τους ανθρώπους και κατά πόσον αυτό μπορεί να τους βοηθήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απάντηση έρχεται άμεσα και είναι πιο ξεκάθαρο το «ναι» ή το «όχι», σύμφωνα με τα δεδομένα και τις ανάγκες κάθε ζευγαριού. Άλλοτε πάλι η απόφαση επηρεάζεται από σκέψεις και προβληματισμούς όπως:

  • Η έκθεση: για ένα θέμα πολύ προσωπικό, του καθένα ξεχωριστά και της ίδιας της σχέσης
  • Η αγωνία: να μην προκαλέσουν στεναχώρια με την ανακοίνωση
  • Το άγχος για τις προσδοκίες των άλλων: η ευθύνη που θα νιώσουν για την επιτυχία ή την αποτυχία
  • Ο φόβος: να μη βομβαρδιστούν από πολλές ερωτήσεις για το κάθε τους βήμα (αποτελέσματα εξετάσεων/ αιτίες υπογονιμότητας/ επιλογές θεραπευτικού πλάνου, κλπ)
  • Ο θυμός: αν ανακούσουν πολλές συμβουλές επιτυχίας ή θετικής ψυχολογίας
  • Η ενοχή: αν τελικά δεν το μοιραστούν και «αφήσουν τους ανθρώπους αυτούς απ’ έξω»
  • Πώς μπορεί ένα περιβάλλον να είναι υποστηρικτικό;


    • τηρώντας μια όσο το δυνατό διακριτική στάση
    • αποφεύγοντας πιεστικές ερωτήσεις και εκφράσεις άγχους
    • δίνοντας περισσότερο την προσοχή στους ανθρώπους και όχι μόνο στο αποτέλεσμα

    Κάθε ζευγάρι είναι σημαντικό να νιώθει ελεύθερο να οργανώσει και να πραγματοποιήσει τα βήματά του όπως αισθάνεται, απαντώντας το ίδιο στην ερώτηση «τι μας βοηθά;» και «πώς θέλουμε να το ζήσουμε;».

    Άλλωστε στο τέλος – πέρα από το πόσοι και ποιοι θα βρεθούν δίπλα του – παραμένει η δική του, μοναδική, προσωπική, ξεχωριστή εμπειρία!

    Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
    Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

    Πώς μπορώ να γίνω Δότρια Ωαρίων;
    Για να μπορέσει μια γυναίκα να γίνει δότρια ωαρίων θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις και κριτήρια:
    • Ηλικία: 18-30
    • Να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής
    • Απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις: αιματολογικές, ουρολογικές, εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδα Β και C, HIV, σύφιλη, κ.ά.), γυναικολογικές εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου, κολπικές καλλιέργειες).
    • Να έχει προηγουμένως υπογράψει όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα συγκατάθεση δωρεάς
    • Να έχει συμπληρώσει με επιτυχία το τεστ προσωπικότητας.

      Διαδικασία Ωοληψίας:

      Εάν η υποψήφια δότρια κριθεί κατάλληλη, τότε ξεκινάει μια θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών της (για περίπου 10-12 ημέρες), με στόχο την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Όταν το μέγεθός τους είναι ικανοποιητικό (έως 18 mm) πραγματοποιείται η συλλογή των ωαρίων. Η διάρκεια της διαδικασίας ανέρχεται σε περίπου 10 λεπτά και πάντοτε υπό την επήρεια μια ελαφριάς μέθης. Οι δότριες ωαρίων συνήθως ανακάμπτουν έπειτα από 30-60 λεπτά και μπορούν να ακολουθήσουν τους συνήθεις ρυθμούς της ζωής τους.

      Οι δότριες ωαρίων δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, καθώς οι πιθανότητες για τη δική τους εγκυμοσύνη στο μέλλον παραμένουν ανεπηρέαστες.

    Μπορώ να κάνω εξωσωματική με ξένα ωάρια. Το παιδί όμως θα πάρει στοιχεία και από το δικό μου DNA;
    Είναι γεγονός ότι η δωρεά ωαρίων έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν ωάρια από κατάλληλη δότρια και σπερματοζωάρια από το σύντροφο σου. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο δεν θα πάρει γενετικό υλικό από εσένα. Όμως, η ενδομήτρια ζωή επηρεάζει σημαντικά το έμβρυο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περιβάλλον της μήτρας καθορίζει την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου μέχρι και την ενήλικη ζωή. Από την άλλη πλευρά, το παιδάκι φυσικά και θα πάρει στοιχεία του χαρακτήρα σου, καθώς η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται κατά την ανατροφή μας και δεν είναι καθορισμένη γενετικά. Για αυτό το λόγο, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχει γίνει ο απαραίτητος γενετικός αλλά και ψυχολογικός έλεγχος στη δότρια. Στο Embryolab, το πρόγραμμα δωρεάς ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου.
    Από τη στιγμή που θα πετύχει η εξωσωματική η γέννα γίνεται πάντα με καισαρική;
    Ο τρόπος με τον οποίο θα γεννήσει μια γυναίκα δεν εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γονιμοποίηση, αλλά από την πορεία της εγκυμοσύνης, από την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών και από την πορεία του τοκετού. Έτσι λοιπόν, ο τοκετός με καισαρική τομή δεν είναι μονόδρομος μετά από εξωσωματική. Έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα να έχεις έναν ασφαλή τοκετό, είτε φυσιολογικό είτε καισαρική τομή, και γυρίσεις στο σπίτι σου με ένα υγιές παιδάκι.