Η Συντροφική Σχέση – Embryolab EL
Συντροφική σχέση

Η σχέση και η πορεία της κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, μας απασχολεί γιατί είναι και η ίδια παρούσα καθώς συμμετέχει και επηρεάζεται σαν ανεξάρτητος οργανισμός. Μπορεί να είναι η αφετηρία της προσπάθειας αλλά και η κινητήριος δύναμη για να υλοποιηθεί. Δεν παύει όμως να επιβαρύνεται και η ίδια με το φορτίο του άγχους, της δυσφορίας και της κούρασης των συντρόφων.

Φόβος και αγωνία μπορεί να εκφραστεί ακόμα και για την ίδια τη συνέχεια της σχέσης μετά «την τρικυμία της υπογονιμότητας». Στιγμές έντασης, εκτόνωσης, απομόνωσης αλλά ταυτόχρονα και επαφής, επικοινωνίας και τρυφερότητας μπορεί να εναλλάσσονται στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού.

Η προσπάθεια για παιδί


μπορεί να ξεκινήσει σαν ένας όμορφος στόχος, αλλά και να καταλήξει σε μια επίπονη διαδικασία που κινδυνεύει να χαρακτηρίσει τη σχέση εξ ολοκλήρου. Όταν η απόκτηση παιδιού καλείται να επιβεβαιώσει το αν θα υπάρχει η ίδια η σχέση, όλη η προσπάθεια αποκτά έναν πιο αγχωτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα μοιάζει ένας βαρύς και επικίνδυνος τίτλος. Σημαντικό μέρος της διαχείρισης αποτελεί ο εσωτερικός διαχωρισμός και η ξεκάθαρη αντίληψη

  • της σχέσης
  • του προβλήματος
  • της αντιμετώπισης
  • του στόχου

Έτσι, είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν ισορροπίες και να μπορέσει το ζευγάρι να υποστηρίξει το καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πώς μπορεί να το υλοποιήσει στην πράξη

  • Με επικοινωνία: ειλικρίνεια, σεβασμό, σταθερότητα και υπομονή
  • Με αποδοχή: χωρίς κριτική και απορριπτική διάθεση
  • Με επαφή: όχι μόνο λεκτικά αλλά και σωματικά
  • Με αναζήτηση κοινής γραμμής: στις αποφάσεις και στη διαχείριση
  • Με αλληλουποστήριξη: αμφίδρομου χαρακτήρα διότι και οι 2 σύντροφοι το έχουν ανάγκη
  • Με αποφυγή των συγκρίσεων: κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό
  • Με τη σταθερή υπενθύμιση: ότι η σχέση χρειάζεται τη δική της φροντίδα, καθώς και αυτή προσπαθεί να μεγαλώσει

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Είμαι 33 χρόνων και ο άντρας μου 34, ξεκινήσαμε προσπάθειες για μωρό εδώ και 17 μήνες σχεδόν, χωρίς αποτέλεσμα. Η εξέταση υπερήχου δεν έδειξε κανένα από τα συμπτώματα ενδομητρίωσης. Η τιμή 20,1 της CA125 με ανώτερο φυσιολογικό όριο το 35 είναι εμπόδιο στη σύλληψη;
Πράγματι, η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει έναν ύπουλο εχθρό στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να πετύχουν το όνειρο μιας εγκυμοσύνης, καθώς φαίνεται να επηρεάζει το 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Δυστυχώς, η αξία του δείκτη CA125 στη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι περιορισμένη. Έτσι και στην δική σου περίπτωση η τιμή του CA125 είναι αμφιλεγόμενη. Από την άλλη, αρκετές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν κλινικά σημεία και ενοχλητικά συμπτώματα, παρά μόνο προβλήματα γονιμότητας. Οριστική διάγνωση της πάθησης μπορεί να γίνει μόνο με διαγνωστική λαπαροσκόπηση και ιστολογική εξέταση ύποπτων εστιών. Προτείνουμε να μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Μια εκτίμηση στο Embryolab θα σας δώσει μια συγκεκριμένη εκτίμηση. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνεις, το πιο πιθανό είναι να μην κρύβεται η ενδομητρίωση πίσω από το πρόβλημα σας. Ακόμα όμως και αν τελικά αποδειχθεί το αντίθετο, τα σύγχρονα πρωτόκολλα και οι μέθοδοι εξωσωματικής μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στη προσπάθεια του ζευγαριού να τεκνοποιήσει με τεχνική γονιμοποίηση και πόσο επηρεάζει τη ζωή του;
Τα θέματα που θίγεις απαιτούν μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση αλλά θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τα πιο βασικά σημεία. Η τεχνητή γονιμοποίηση είναι το εργαλείο που έχουμε ώστε να βοηθήσουμε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να πετύχουν το στόχο μιας εγκυμοσύνης και ενός υγιούς παιδιού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας της αναπαραγωγής και με ειδικές εξετάσεις να βρούμε που εστιάζεται το πρόβλημα. Εφόσον γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που θα αυξήσουν τις πιθανότητας επιτυχίας. Από την άλλη, το κύριο μειονέκτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το συναισθηματικό. Είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να διαχειριστεί το ζευγάρι ψυχολογικά γιατί απαιτεί χρόνο και θέληση σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του. Για αυτό το λόγο πρέπει το κέντρο εξωσωματικής που θα διαλέξεις να παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένο ψυχολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.