Γυναίκα Χωρίς Σύντροφο και Επιλογή Μητρότητας – Embryolab EL
Γυναίκα χωρίς σύντροφο και επιλογή μητρότητας

Η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού είναι μια προσωπική υπόθεση που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο μιας σχέσης – αλλά και όχι μόνο.


Ο σύχρονος τρόπος ζωής, οι εργασιακές απαιτήσεις, η μη ύπαρξη συντρόφου, το δεδομένο της ηλικίας και πολλά άλλα, μπορεί να φέρουν τη σκέψη για απόκτηση παιδιού σε μια γυναίκα χωρίς σύντροφο τη δεδομένη στιγμή. Τα θέλω της σε συνδυασμό με το βασικό δεδομένο του χρόνου, συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαπραγματεύεται την απόκτηση ενός παιδιού – μόνη.

Στη διαμόρφωση της απόφασης προκύπτουν προβληματισμοί όπως:


  • το βάρος της ατομικής ευθύνης, πρακτικά και συναισθηματικά
  • η διαχείριση της κοινωνικής εικόνας και του άμεσου περιβάλλοντος
  • η διαχείριση αυτού του είδους μονογονεικότητας στην πορεία του μεγαλώματος του παιδιού
  • η διαχείριση του φόβου για το άγνωστο και για το μέλλον

Κάθε σκέψη και προβληματισμός είναι σημαντικό να συζητηθεί και να βρει τις προσωπικές απαντήσεις της κάθε γυναίκας. Αυτό βοηθά στο να διαμορφώσει μια συνειδητοποιημένη απόφαση, καθώς τα ερωτηματικά, οι απαντήσεις, όπως και η τελική απόφαση είναι δικά της.

Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να τα βιώσει μοναχικά


Το μοίρασμα, η έκφραση, η κουβέντα και η συμβουλευτική στην περίοδο της επεξεργασίας είναι τρόποι να έρθει ακόμα παραπάνω σε επαφή με τον εαυτό της, να πάρει τροφή για σκέψη, να ανακαλύψει ερωτήσεις και απαντήσεις, να δει το δρόμο με λιγότερη συναισθηματική ένταση και με περισσότερη επίγνωση.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Πώς μπορώ να γίνω Δότρια Ωαρίων;
Για να μπορέσει μια γυναίκα να γίνει δότρια ωαρίων θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις και κριτήρια:
  • Ηλικία: 18-30
  • Να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής
  • Απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις: αιματολογικές, ουρολογικές, εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδα Β και C, HIV, σύφιλη, κ.ά.), γυναικολογικές εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου, κολπικές καλλιέργειες).
  • Να έχει προηγουμένως υπογράψει όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα συγκατάθεση δωρεάς
  • Να έχει συμπληρώσει με επιτυχία το τεστ προσωπικότητας.

    Διαδικασία Ωοληψίας:

    Εάν η υποψήφια δότρια κριθεί κατάλληλη, τότε ξεκινάει μια θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών της (για περίπου 10-12 ημέρες), με στόχο την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Όταν το μέγεθός τους είναι ικανοποιητικό (έως 18 mm) πραγματοποιείται η συλλογή των ωαρίων. Η διάρκεια της διαδικασίας ανέρχεται σε περίπου 10 λεπτά και πάντοτε υπό την επήρεια μια ελαφριάς μέθης. Οι δότριες ωαρίων συνήθως ανακάμπτουν έπειτα από 30-60 λεπτά και μπορούν να ακολουθήσουν τους συνήθεις ρυθμούς της ζωής τους.

    Οι δότριες ωαρίων δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, καθώς οι πιθανότητες για τη δική τους εγκυμοσύνη στο μέλλον παραμένουν ανεπηρέαστες.

Μπορώ να κάνω εξωσωματική με ξένα ωάρια. Το παιδί όμως θα πάρει στοιχεία και από το δικό μου DNA;
Είναι γεγονός ότι η δωρεά ωαρίων έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν ωάρια από κατάλληλη δότρια και σπερματοζωάρια από το σύντροφο σου. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο δεν θα πάρει γενετικό υλικό από εσένα. Όμως, η ενδομήτρια ζωή επηρεάζει σημαντικά το έμβρυο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περιβάλλον της μήτρας καθορίζει την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου μέχρι και την ενήλικη ζωή. Από την άλλη πλευρά, το παιδάκι φυσικά και θα πάρει στοιχεία του χαρακτήρα σου, καθώς η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται κατά την ανατροφή μας και δεν είναι καθορισμένη γενετικά. Για αυτό το λόγο, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχει γίνει ο απαραίτητος γενετικός αλλά και ψυχολογικός έλεγχος στη δότρια. Στο Embryolab, το πρόγραμμα δωρεάς ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου.
Από τη στιγμή που θα πετύχει η εξωσωματική η γέννα γίνεται πάντα με καισαρική;
Ο τρόπος με τον οποίο θα γεννήσει μια γυναίκα δεν εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γονιμοποίηση, αλλά από την πορεία της εγκυμοσύνης, από την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών και από την πορεία του τοκετού. Έτσι λοιπόν, ο τοκετός με καισαρική τομή δεν είναι μονόδρομος μετά από εξωσωματική. Έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα να έχεις έναν ασφαλή τοκετό, είτε φυσιολογικό είτε καισαρική τομή, και γυρίσεις στο σπίτι σου με ένα υγιές παιδάκι.