Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Γνωριμία με το σώμα μου


Η σχέση ψυχής και σώματος είναι αμφίδρομη


Το καθένα με τα «εργαλεία» του, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες μας και έτσι κινητοπούμαστε να τις καλύψουμε. Όπως δηλαδή σωματικά πεινάμε, νυστάζουμε, πονάμε, κλπ, αντίστοιχα και ψυχολογικά, ο φόβος, η χαρά, η λύπη ή ο θυμός μας δίνουν μηνύματα για το τι συμβαίνει. Μια σωματική κατάσταση μπορεί να έχει συναισθηματικές επιπτώσεις, ή και το αντίστροφο.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εμφανίζονται


όταν τα συναισθήματα βρίσκουν τη διέξοδο της έκφρασής τους στο σώμα. Όταν υπάρχουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις ή αδυναμία να έρθουμε σε επαφή με το τι νιώθουμε – πονοκέφαλοι, ζαλάδες, στομαχικές δυσλειτουργίες, δερματικές παθήσεις, αυχενικοί πόνοι και άλλα πολλά, μπορεί να γίνουν ο τρόπος να μιλήσει το σώμα εκ μέρους της ψυχολογίας μας.

Βασικά πράγματα που μπορούμε να παρατηρούμε στην καθημερινή ροή


  • Αν έχει επηρεαστεί ο ύπνος μας
  • Αν έχει επηρεαστεί η διατροφή μας
  • Πώς είναι η συγκέντρωσή μας
  • Πώς είναι η διάθεσή μας
  • Πόση ενέργεια νιώθουμε να έχουμε
  • Αν παρουσιάζουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα
  • Αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πεσμένο

Στη διαδικασία της εξωσωματικής,


ένα θέμα που συχνά απασχολεί τις γυναίκες είναι αν η ψυχολογική τους κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική. Οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα μοιάζει με απειλή που μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα, πράγμα όμως που δεν ισχύει στην πράξη. Ας μην ξεχνάμε ότι μια υπερπροσπάθεια θετικότητας μπορεί να αναγκάσει και τις άλλες μας φωνές (όπως της αγωνίας, της δυσφορίας ή του εκνευρισμού), να βρουν διέξοδο στο σώμα.

Η διαδικασία της αυτοφροντίδας δεν αλλάζει ούτε αποκτά νέους κανόνες κατά την περίοδο της προσπάθειας. Παρατηρούμε, κατανοούμε, εξηγούμε και φροντίζουμε τόσο το σώμα όσο και την ψυχολογία μας!