Προγράμματα Δωρεάς – Embryolab EL

Προγράμματα δωρεάς & διαχείριση της επιλογής


Κατά την περίοδο της λήψης αποφάσεων για τα προγράμματα δωρεάς, δύο πράγματα συμβαίνουν παράλληλα σε συναισθηματικό επίπεδο:

  • η γνωριμία με ένα νέο – ελπιδοφόρο σενάριο (το οποίο όμως είναι συχνά άγνωστο)
  • η πορεία προς το κλείσιμο των προηγούμενων επιλογών (του δικού μας γενετικού υλικού)

Κατ΄επέκταση, πρακτικά


φροντίζουμε να λάβουμε όσο πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση μπορούμε

και συναισθηματικά


ενθαρρύνουμε την έκφραση όλων αυτών που νιώθουμε, με στόχο να καταλάβουμε περισσότερο τον εαυτό αλλά και το σύντροφό μας


Τις περισσότερες φορές, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες ή τα ίδια τα προσωπικά δεδομένα, θέτουν πιο ξεκάθαρα την επιλογή της δωρεάς ως λύση. Αυτή η λύση όμως, σηματοδοτεί τον αποχαιρετισμό των προηγούμενων επιλογών και προσπαθειών, πράγμα που φέρει το δικό του φορτίο. Η συνύπαρξη – από τη μια της θλίψης και του θυμού και από την άλλη της ελπίδας – είναι εύκολο να προκαλεί αναστάτωση και μερικές φορές μπερδεμένα συναισθήματα. Τι τελικά θέλω να κάνω, τι με θυμώνει, τι μου δίνει ελπίδα, πώς με φαντάζομαι να νιώθω μετά από χρόνια σε κάθε περίπτωση; Η δυνατότητα να τα διαχωρίσουμε και να δώσουμε τις προσωπικές μας απαντήσεις, μπορεί να μας αποσυμφορήσει από τα δύσκολα συναισθήματα και να αναδείξει πιο καθαρά τη συνέχεια της διαδρομής μας.

Δίνουμε σημασία:


  • στην ανοιχτή επικοινωνία μέσα στη σχέση και την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων χωρίς απαγορεύσεις
  • στην απενοχοποίηση του εαυτού αλλά και των επιλογών μας
  • στις ανάγκες που βλέπουμε ότι προκύπτουν και χρειάζονται φροντίδα
  • στην επεξεργασία των νέων δεδομένων ώστε να τα γνωρίσουμε και να νιώσουμε ασφάλεια
  • στην προστασία της σχέσης σε αυτήν τη φορτισμένη συναισθηματικά φάση

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Αποφασίσαμε με το σύντροφό μου να κάνουμε παιδί, αλλά με έχει πιάσει άγχος μήπως δυσκολευτούμε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου;
Δε θα πρέπει να σε πιάνει άγχος καθώς βρίσκεστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας σας και η βιασύνη είναι πολλές φορές κακός σύμβουλος. Προσπάθησε λοιπόν να διώξεις όσο μπορείς το στρες από την καθημερινότητα σου. Άλλωστε, το 85% των ζευγαριών που προσπαθούν για μια εγκυμοσύνη, το καταφέρνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της προσπάθειας τους. Όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο, είναι λίγο νωρίς να καταφύγεις σε μια σειρά εξετάσεων αξιολόγησης της γονιμότητας που μπορεί να είναι ακριβές και υπερβολικές για την περίπτωση σας. Από την άλλη, ο ετήσιος έλεγχος από το γυναικολόγο σου έχει μεγάλη αξία, ειδικά όταν υπάρχει η προοπτική μιας εγκυμοσύνης. Νομίζω ότι αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών σε συνδυασμό με αιματολογικό έλεγχο, έλεγχο μαστού και τεστ παπανικολάου αρκούν για να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγεία σου. Αν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών δεν έχετε πετύχει το στόχο σας, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ποιες ακριβώς εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με την υγεία του κόλπου και της μήτρας, πριν πάει για εμφύτευση. Έχω ακούσει για μια καλλιέργεια που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πράγματι η καλή υγεία του κόλπου και κυρίως της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η καλή υγεία του κόλπου μπορεί να αξιολογηθεί με την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια εκκρίματος τόσο από τον κόλπο όσο και από τον εξωτράχηλο. Αυτή η εξέταση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί τότε μειώνεται η αξιοπιστία της. Από την άλλη, η αξιολόγηση της κατάστασης της μήτρας απαιτεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αξιολογήσει την υφή και την μορφολογία της μήτρας. Επίσης, μπορεί να γίνει καλλιέργεια ενδομητρίου, απλά το υλικό αυτό δεν πρέπει να προέρχεται από υλικό περιόδου. Εγώ σου προτείνω η λήψη του υλικό να γίνει μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου με ειδική συσκευή ενδομήτριας λήψης σε εξειδικευμένο κέντρο. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος χωρίς αναισθησία, που δε θα σε δυσκολέψει και μας δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί αν κάποιο μικρόβιο υπάρχει μέσα στη μήτρα και να αντιμετωπιστεί.
Μετά την εμβρυομεταφορά, πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για το αποτέλεσμα;
Μη βασίζεστε στα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Προτείνουμε να κάνεις μια αιματολογική εξέταση χοριακής περίπου 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μάθεις το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να κάνεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι.