Προκαλεί απογοήτευση, άλλοτε θυμό, συχνότερα όμως, δημιουργεί ανησυχία και άγχος:
γιατί απέβαλε η εγκυμοσύνη μου; Έκανα κάτι εγώ; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποφύγω μία αποβολή στο μέλλον;
Τα συχνότερα αίτια αναλύει παρακάτω ο Δρ Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy.
Οι αποβολές είναι σχετικά συχνές στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, καθώς υπολογίζουμε πως περίπου 1-2 εγκυμοσύνες οδηγούνται σε αποβολή, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός των αποβολών που συμβαίνει, φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς πολλές αποβολές συμβαίνουν τόσο νωρίς που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Η έναρξη της περιόδου για τις περισσότερες γυναίκες είναι συχνά ένδειξη ότι δεν προέκυψε επιτυχής γονιμοποίηση, αν και μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι αποβολές μπορούν να συμβούν πολύ πιο νωρίς από ότι υπολογίζαμε.
Μία από τις συχνότερες αιτίες αποβολών είναι η παθολογική ανάπτυξη ενός εμβρύου. Έμβρυα με γενετικά προβλήματα, όπως είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αποβάλλουν εύκολα, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε πως η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε ένα έμβρυο αυξάνει όσο μεγαλώνει σε ηλικία η έγκυος. Βέβαια, εκτός από τα γενετικά αίτια που εξηγούν ένα μεγάλο αριθμό αποβολών, παθολογική ανάπτυξη σε ένα έμβρυο και αποβολή της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει μία χρόνια πάθηση της εγκύου, ειδικά όταν δεν ελέγχεται καλά με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί η έγκυος. Παραδείγματα αποτελούν ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι καρδιολογικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα σε έξαρση, όπως και οι παθήσεις των νεφρών.
Συχνή αιτία αποβολών αποτελούν, επίσης, οι μικροβιακές λοιμώξεις. Τόσο οι συστηματικές λοιμώξεις, που συνδυάζονται με εμφάνιση πυρετού, όσο και λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, όπως οι χλαμυδιακές λοιμώξεις και οι αναερόβιες κολπίτιδες, μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή την ανάπτυξη μίας εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στην προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει την μικροβιακή λοίμωξη.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μία συχνή ορμονική διαταραχή που εμφανίζεται σε 5-10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, είναι μία άλλη διαταραχή που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αποβολής, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Οι ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία του οργανισμού να υποστηρίξει με επιτυχία τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του εμβρύου και του πλακούντα.
Επιπλέον, συνήθειες όπως το κάπνισμα, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και οι αποκλίσεις στο βάρος σώματος, αποτελούν καταστάσεις που συνδυάζονται με αυξημένη πιθανότητα αποβολής. Ειδικότερα, τόσο το επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία, όσο και χαμηλό βάρος σώματος, έχουν συσχετιστεί με ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του πλακούντα και προδιαθέτουν σε αποβολή της εγκυμοσύνης.
Μετά από μια αποβολή είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να συνέλθει οργανισμός, τόσο βιολογικά, όσο και ψυχολογικά. Οι περισσότερες αποβολές δεν έχουν κάποιο αίτιο που επαναλαμβάνεται και αποτελούν τυχαία γεγονότα. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα είναι στη θέση να σας συμβουλέψει σε ποιες περιπτώσεις θα είχε νόημα ο περαιτέρω έλεγχος με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για αίτια επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Μία υγιεινή διατροφή με φυσιολογικό βάρος σώματος, η διακοπή του καπνίσματος και η συστηματική άσκηση είναι τα πρώτα βήματα προς μείωση της πιθανότητας αποβολής, ενώ σημαντικό είναι να θυμόμαστε, πως όσο νωρίτερα ξεκινά μια εγκυμοσύνη, τόσο μικρότερη η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών, και άρα η πιθανότητα να αποβάλει η εγκυμοσύνη.