Μπορούν να εμβολιάζονται για τη νόσο COVID-19 οι γυναίκες και οι άνδρες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον;
Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και αναπόφευκτα θέτει ερωτήματα στα ζευγάρια που βρίσκονται σε προσπάθειες για σύλληψη.
Τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις των διεθνών επιστημονικών οργανισμών για τον εμβολιασμό των γυναικών και των ανδρών που περιμένουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν σύντομα παιδί, μας μεταφέρει ο Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy.
Ε: Πρόκειται να προχωρήσουμε σε ωοληψία το προσεχές διάστημα. Mπορεί να εμβολιαστεί ο σύζυγος μου και πότε?
Α: Μπορεί να εμβολιαστεί κανονικά, με την επισήμανση η λήψη σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας να είναι τουλάχιστο 3-5 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται πυρετικά επεισόδια που μπορεί να επηρεάσουν το σπέρμα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο χρόνος λήψης σπέρματος για την ωοληψία συμπίπτει με την 2η δόση του εμβολίου συστήνεται προληπτική κρυοσυντήρηση σπέρματος, ειδικά στις περιπτώσεις σοβαρής ολιγοασθενοσπερμίας.
Ε: Μετά από εμβολιασμό ο σύζυγος μου εμφάνισε πυρετό. Πότε μπορεί να κάνει έλεγχο με σπερμοδιάγραμμα?
Α: 10-15 ημέρες μετά το πυρετικό επεισόδιο. Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειαστεί επαναληπτικό σπερμοδιάγραμμα και στη συνέχεια.
Ε: Είμαι έγκυος και θέλω να προχωρήσω σε εμβολιασμό κατά της Covid19. Είναι κάποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προτιμότερο από κάποιο άλλο?
Α: Όχι, δεν υπάρχει διαφορά στο χρόνο εμβολιασμού στη διάρκεια της κύησης και στην αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του εμβολίου (αναφερόμαστε τυπικά στα m-RNA εμβόλια εδώ, Pfizer/Moderna)
E: Ποιες οι αντενεδείξεις του εμβολίου?
Α: Αυτές συζητούνται και εκτιμούνται από τον ιατρό του εμβολιαστικού και αφορούν κατά κύριο λόγο σε ισχυρό αλλεργικό υπόστρωμα. Με τους περιορισμούς στους οποίους έχουμε ήδη αναφερθεί για το εμβόλιο Astra Zeneca, η προσπάθεια για κύηση, όπως και η κύηση η ίδια δεν είναι αντένδειξη για τα m-RNA εμβόλια.
Ε: Ιστορικό θρομβοφιλίας αποτελεί αντένδειξη για κάποιο εμβόλιο, ειδικά το Astra Zeneca?
A: Όχι, η θρομβοφιλία δεν είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, κάθε περίπτωση θα αξιολογείται από τον ιατρό του εμβολιαστικού.
Ε: Έχω εμβολιαστεί και έχω μετρήσει αντισώματα κατά της Covid-19 σε πρόσφατο έλεγχο. Γιατί πρέπει να κάνω PCR πριν την ωοληψία/ΕΤ?
Α: Ο εμβολιασμός δεν είναι 100% αποτελεσματικός για όλους αφενός, αφετέρου 10-25% των εμβολιασμένων μπορεί ακόμη να μεταδίδουν το ιό. Τέλος, είναι υποχρέωση της μονάδας βάσει της οδηγίας που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Εθνική Αρχή ΙΥΑ να ελέγχει κάθε γυναίκα πριν την είσοδο της στο χειρουργείο για πράξη υποβοήθησης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό Covid19 ανδρών ενόψει υποβοήθησης/IVF, υιοθετούμε την κοινή ανακοίνωση των Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) και Society for the Study of Male Reproduction (SSMR):
– ο εμβολιασμός στους άνδρες ενόψει θεραπείας υποβοήθησης/IVF ενδείκνυται παρόμοια όπως στο γενικό πληθυσμό και με τα κριτήρια που έχουν προταθεί.
– δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, ούτε στον άνδρα, ούτε στη γυναίκα.
– πυρετικά επεισόδια έχουν αναφερθεί, ειδικά μετά τη 2η δόση του εμβολίου, με ενδεχόμενη παροδική πτώση στη σπερματογένεση.
– σε τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνεται κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση κατά περίπτωση.
Καθώς η νόσηση από Covid19 στους άνδρες, πέρα από τη νοσηρότητα και τους κινδύνους που ενέχει γενικότερα, συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στη σπερματογένεση, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό ως την πιο αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης.
Τέλος, κατά περίπτωση, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας, είναι καλή πρακτική να συστήνεται προληπτικά κρυοσυντήρηση σπέρματος, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αιφνίδιας πτώσης της σπέρματος κοντά στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Οι οδηγίες βασίζονται στις πρόσφατες ανακοινώσεις των επίσημων διεθνών οργανισμών για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κα τη γονιμότητα. Αναμένουμε νεότερα δεδομένα σύντομα από μελέτες που είναι σε εξέλιξη.
Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και φροντίδας είναι τώρα απαραίτητο όσο ποτέ και αποτελεί βασική προτεραιότητα σε κάθε εγκυμοσύνη και προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στο Embryolab είμαστε αφοσιωμένοι σ΄αυτό. Το ονομάζουμε, η επιστήμη που νοιάζεται.
Για μας η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει να κάνει με τη φροντίδα του ατόμου και του ζευγαριού, με τη βαθιά κατανόηση της ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας του καθενός.
Στο Embryolab,
άνθρωποι με πάθος και σεβασμό στο όνειρο,
αφοσιωμένοι στη γνώση,
αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες.
Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,
Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy