Δρ Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy
Οι περισσότερες έγκυες αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τον εμβολιασμό εναντίον του κορωνοϊού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα εμβόλια, και ειδικότερα τα mRNA εμβόλια, δεν είχαν δοκιμαστεί στο στάδιο των κλινικών μελετών σε εγκύους γυναίκες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη παραπληροφόρηση, και την συγκεχυμένη ενημέρωση που επικράτησε τους πρώτους μήνες του 2021, οδήγησε πολλές γυναίκες να απέχουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόσο στο στάδιο της προσπάθειας για εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η λοίμωξη από κορωνοϊό SARS-CoV2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φάνηκε στην πορεία να αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οι επιδημιολογικές μελέτες κατέγραφαν αυξημένη συχνότητα εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, και βέβαια με σοβαρές επιπλοκές με αυξημένη συχνότητα, όπως προεκλαμψία, μητρικούς θανάτους, πρόωρους τοκετούς και αυξημένη πιθανότητα για εμβρυϊκούς θανάτους. Από την ανάλυση των στοιχείων που καταγράφηκαν κατά το στάδιο της πανδημίας με τη μετάλλαξη delta, φάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που χρειάστηκε να κάνουν εισαγωγή στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων ήταν γυναίκες ανεμβολίαστες. Τώρα, καθώς η μετάλλαξη Omicron έχει πλέον εξαπλωθεί ταχύτατα, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται γύρω μας για καιρό ακόμη, καθιστώντας την ανάγκη για πρόληψη ακόμη μεγαλύτερη.
Πρόσφατη δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στα ερευνητικά δεδομένα από 23 μελέτες που έχουν γίνει σε έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε σύνολο 117000 γυναικών φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων έφτασε στο 90% μετά τη 2η δόση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η ελάττωση σε σοβαρές επιπλοκές όπως αυτή των ενδομήτριων θανάτων κατά 15%. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια δεν εμφάνισαν κάποια επιπλοκή συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εμβολιάστηκαν, δηλαδή είχαν την ίδια πιθανότητα αποβολής και μαιευτικών επιπλοκών, γεγονός που δείχνει την ασφάλεια των εμβολίων αυτών σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό γυναικών.
Τα τελευταία δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και θα είναι πολύ χρήσιμα κατά την ενημέρωση των γυναικών που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή είναι ήδη έγκυες να εμβολιαστούν, καθώς, αφενός η πιθανότητα να νοσήσουν από τον κορωνοϊό θα είναι πολύ μικρή, αφετέρου, δε διατρέχουν κάποιο αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, το αντίθετο: προστατεύουν εκτός από τις ίδιες και τα έμβρυα που κυοφορούν, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως ο ενδομήτριος εμβρυϊκός θάνατος.
Reference:
Smriti Prasad in “Systematic review and meta-analysis of the effectiveness and perinatal outcomes of COVID-19 vaccination in pregnancy” (doi.org/10.1038/s41467-022-30052)