Μαίρη Καραγιάννη, BSc, MSc, Βιολόγος, Κλινική Εμβρυολόγος
Η τεχνητή συρρίκνωση (Artificial collapse-AC) των ανθρώπινων διατεταμένων βλαστοκύστεων προστατεύει την ποιότητα των εμβρύων κατά τη διαδικασία υαλοποίησης / απόψυξης
Η εμβρυολογία είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται διαρκώς τόσο σε κλινικό όσο και σε εμβρυολογικό επίπεδο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς έχειαλλάξει η κλινική διαχείριση των περιστατικών IVF είναι η χρήση της στρατηγικής Freeze All. Στο παρελθόν κάθε νέος κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης που ξεκινούσε με την ωοληψία κατέληγε, στο 90% των περιπτώσεων, σε εμβρυομεταφορά. Από τότε που διαπιστώθηκε πως η ορμονική διέγερση επηρεάζει την υποδεκτικότητα του ενδομήτριου και χάρη στην ταυτόχρονη εξέλιξη των μεθόδων κρυοσυντήρησης (υαλοποίηση) η παραπάνω αναλογία άλλαξε. Στις μέρες μας το 80% των περιστατικών δε θα καταλήξουν σε εμβρυομεταφορά αλλά σε επιλεκτικό πάγωμα όλων των εμβρύων, κάποια από τα οποία θα αποψυχθούν και θα μεταφερθούν σε έναν επόμενο κύκλο προετοιμασίας ενδομήτριου. Σε εμβρυολογικό επίπεδο η τεχνολογία παραγωγής καλλιεργητικών υλικών έχει κάνει άλματα προόδου και σε συνδυασμό με τη χρήση κλιβάνων νέας γενιάς μας επιτρέπουν να καλλιεργούμε έμβρυα σε ιδανικές εργαστηριακές συνθήκες με αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε περισσότερες, μεγαλύτερες (διατεταμένες) και καλύτερης ποιότητας βλαστοκύστες! Επομένως ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε όλο και περισσότερα in vitro έμβρυα τα οποία μπορούμε να τα παγώσουμε οποιαδήποτε στιγμή για τα χρησιμοποιήσουμε όποτε οι συνθήκες μας το επιτρέπουν.
Όμως, οι διατεταμένες βλαστοκύστες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες και επιρρεπείς σε κρυοτραυματισμούς (cryo-injury) κατά τη διάρκεια της υαλοποίησης λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρού που υπάρχει στο βλαστόκοιλο και η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή αφυδάτωση. Εδώ πιθανόν να έρχεται να βοηθήσει το artificial collapse (τεχνητή συρρίκνωση), μια μέθοδος που εφαρμόζεται πριν την κρυοσυντήρηση και κατά την οποία η βλαστοκύστη συρρικνώνεται και αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό από το βλαστόκοιλο, με αποτέλεσμα ο χρόνος επαφής της βλαστοκύστης με τα κρυοπροστατευτικά να είναι αρκετός ώστε να γίνει επαρκώς η αφυδάτωση των κυττάρων της βλαστοκύστης.
Στο Embryolab πραγματοποιήσαμε μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία περιελάμβανε 94 περιστατικά καλής πρόγνωσης με περισσότερες από 4 expanded βλαστοκύστες.
Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν και κατανεμήθηκαν είτε στην ομάδα μελέτης όπου σε 1 ή 2 διατεταμένες (expanded) βλαστοκύστες εφαρμόστηκε artificial collapse με τη χρήση λέιζερ πριν από την υαλοποίηση είτε στην ομάδα ελέγχου όπου τα αντίστοιχα έμβρυα κρυοσυντηρήθηκαν χωρίς artificial collapse. Τα έμβρυα που αναλύθηκαν ήταν συνολικά 171 και το cryoinjury κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με την παρουσία εκφυλισμένων κυττάρων στα κύτταρα εσωτερικής κυτταρικής μάζας (ICM) ή στο τροφοεξώδερμα (ΤΕ).
Στα αποτελέσματα της μελέτης, στην ομάδα AC, το cryo-injury ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στην ομάδα ελέγχου (p<0.05). Η διαφορά στο ποσοστό εγκυμοσύνης (θετικό b-hcg) αλλά και στο ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική ανάμεσα στις δύο υπό μελέτη ομάδες.
Συμπερασματικά, το artificial collapse με τη χρήση λέιζερ δεν θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των βλαστοκύστεων. Αντίθετα φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια του παγώματος. Μένει να εξεταστεί σε μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας εάν μπορεί να βελτιώσει και το αποτέλεσμα εγκυμοσύνης.