Το Embryolab, μία από τις κορυφαίες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον κόσμο, έχει ιδρύσει το Διεθνή Εκπαιδευτικό Οργανισμό, Embryolab Academy, με στόχο την εκπαίδευση επιστημόνων από όλο τον κόσμο στις νέες εργαστηριακές και κλινικές μεθόδους.
Στις 17-19 Σεπτεμβρίου, το Embryolab Academy, διοργάνωσε με επιτυχία, το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα “Κρυοσυντήρηση γαμετών, εμβρύων και ιστών αναπαραγωγής”, στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.
Το τριήμερο Εκπαιδευτικό Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 60 επιστήμονες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.
Το συνολικό σχεδιασμό και την επιμέλεια του Συμποσίου είχαν η Dr. Martine Nijs, Διευθύντρια του Embryolab Academy και Κλινική Εμβρυολόγος, η κα. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Διευθύντρια του Embryolab και Κλινική Εμβρυολόγος και ο Dr. Νίκος Χριστοφορίδης, Κλινικός Διευθυντής του Embryolab και Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισε η Διευθύντρια της Ακαδημίας, Dr Martine Nijs, η οποία παρουσίασε το όραμα της Ακαδημίας και έκανε αναδρομή στα εκπαιδευτικά συνέδρια που διοργάνωσε την τελευταία τριετία, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που πρόκειται να διεξαχθούν στο μέλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «To Embryolab Academy», ανέφερε, «έγινε θεσμός και αποκτά παγκόσμια αναγνωρισιμότητα τόσο για το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο όσο και για την ευκαιρία που δίνει στους επιστήμονες του χώρου να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις».
Στη συνέχεια διακεκριμένοι εισηγητές, με παγκόσμια αναγνώριση για το επιστημονικό τους έργο, από τις Η.Π.Α., την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα ανέλαβαν να παρουσιάσουν όλα τα νέα δεδομένα για:
• την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου κρυοσυντήρησης ωαρίων σε γυναίκες που επιθυμούν την συντήρηση της γονιμότητάς τους για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους και τα αναμενόμενα οφέλη που μπορεί να προσδοκά η κάθε γυναίκα μέσα από αυτή την διαδικασία.
• την κρυοσυντήρηση σπέρματος και ορχικού ιστού σε άνδρες που η γονιμότητά τους είτε είναι μειωμένη είτε πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασίες που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά τους.
• τα αναμενόμενα οφέλη από την κρυοσυντήρηση εμβρύων ή ωαρίων σε ζευγάρια επιβαρυμένα με κληρονομούμενο νόσημα στα πλαίσια προγράμματος προεμφυτευτικής διάγνωσης.
• τις γεννήσεις παιδιών μετά από την κατάψυξη, απόψυξη και χρήση ωοθηκικού ιστού σε καρκινοπαθείς γυναίκες.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την επίδειξη των νέων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων, σπέρματος, εμβρύων, καθώς και ιστών αναπαραγωγής, όπως ο ορχικός και ωοθηκικός ιστός, στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Embryolab. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στις νέες τεχνικές υπό την επίβλεψη των ειδικών.
Το Embryolab Academy συνεχίζοντας την λαμπρή του πορεία ανακοίνωσε ήδη τα επόμενα δυο εκπαιδευτικά του συνέδρια στο Ρίο της Βραζιλίας (11 και 12 Δεκεμβρίου 2015) και στην πόλη Λεβέν του Βελγίου (18 και 19 Μαρτίου 2016).