Το άγχος μου φέρνει άγχος

Αγχώνομαι...
για το αποτέλεσμα, για αυτό που συμβαίνει, για το πώς θα είμαι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, για το/τη σύντροφό μου, για την υγεία μου, για το πώς θα το μοιραστώ με τους δικούς μου, για το πώς θα διαχειριστώ μια ενδεχόμενη αποτυχία, για την ψυχολογία μου, κλπ.

Και δεν πρέπει να αγχώνομαι...

Όπως όλοι με συμβουλεύουν και όπως προφανώς και εγώ θα ήθελα. Δε φαίνεται όμως να είναι τόσο εύκολο στην πράξη, ούτε και να μπορώ απλά να το αποφασίσω. Αντιθέτως, αυτό το «δεν πρέπει» μπορεί να γίνει ακόμα πιο πιεστικό και να δημιουργήσει έναν ατελείωτο κύκλο πίεσης, χωρίς διέξοδο.
Η διαχείριση του άγχους στην περίοδο της εξωσωματικής, μπορεί να γίνει πιο δύσκολη εάν υπάρχουν και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή του ζευγαριού. Η αναζήτηση του ελέγχου, οι αυξημένες απαιτήσεις από τον εαυτό μας, η τελειομανία και η δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή αποτελούν ενισχυτικούς παράγοντες του άγχους.

Τι μπορούμε να ελέγξουμε στον εαυτό μας:

κατά πόσον το άγχος μας επηρεάζει την καθημερινή μας λειτουργικότητα (ίσως τον ύπνο/ τη διατροφή/ τη συγκέντρωση), αλλά και το επίπεδο στο οποίο το βιώνουμε (πόσο έντονα ή συχνά/ αν έρχεται με πανικό, κλπ).
Τι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους:

- η καλή αυτοπαρατήρηση και η επαφή με τον εαυτό μας
- η έκφραση των συναισθημάτων
- η άσκηση
- μια ισορροπημένη διατροφή
- η χαλάρωση με οποιοδήποτε τρόπο μας εκφράζει ή και με ειδικές τεχνικές (ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμός)
- η επικέντρωση στο τώρα και στο κάθε βήμα
- η αναγνώριση των δυνατοτήτων μας