Το άγχος μου φέρνει άγχος

Αγχώνομαι...


για το αποτέλεσμα, για αυτό που συμβαίνει, για το πώς θα είμαι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, για το/τη σύντροφό μου, για την υγεία μου, για το πώς θα το μοιραστώ με τους δικούς μου, για το πώς θα διαχειριστώ μια ενδεχόμενη αποτυχία, για την ψυχολογία μου, κλπ.

Και δεν πρέπει να αγχώνομαι...


Όπως όλοι με συμβουλεύουν και όπως προφανώς και εγώ θα ήθελα. Δε φαίνεται όμως να είναι τόσο εύκολο στην πράξη, ούτε και να μπορώ απλά να το αποφασίσω. Αντιθέτως, αυτό το «δεν πρέπει» μπορεί να γίνει ακόμα πιο πιεστικό και να δημιουργήσει έναν ατελείωτο κύκλο πίεσης, χωρίς διέξοδο.

Η διαχείριση του άγχους στην περίοδο της εξωσωματικής, μπορεί να γίνει πιο δύσκολη εάν υπάρχουν και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή του ζευγαριού. Η αναζήτηση του ελέγχου, οι αυξημένες απαιτήσεις από τον εαυτό μας, η τελειομανία και η δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή αποτελούν ενισχυτικούς παράγοντες του άγχους.

Τι μπορούμε να ελέγξουμε στον εαυτό μας:


κατά πόσον το άγχος μας επηρεάζει την καθημερινή μας λειτουργικότητα (ίσως τον ύπνο/ τη διατροφή/ τη συγκέντρωση), αλλά και το επίπεδο στο οποίο το βιώνουμε (πόσο έντονα ή συχνά/ αν έρχεται με πανικό, κλπ).

Τι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους:

  • η καλή αυτοπαρατήρηση και η επαφή με τον εαυτό μας
  • η έκφραση των συναισθημάτων
  • η άσκηση
  • μια ισορροπημένη διατροφή
  • η χαλάρωση με οποιοδήποτε τρόπο μας εκφράζει ή και με ειδικές τεχνικές (ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμός)
  • η επικέντρωση στο τώρα και στο κάθε βήμα
  • η αναγνώριση των δυνατοτήτων μας

Τέλος, η εξειδικευμένη υποστήριξη μπορεί να γίνει ένας καλός σύμμαχος στις έντονες απαιτήσεις του άγχους κατά την περίοδο της εξωσωματικής. Η συμβουλευτική που παρέχεται στη μονάδα κατά τον προγραμματισμό της θεραπείας εστιάζει σε τέτοιου είδους θέματα συναισθηματικής διαχείρισης.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Είμαι 33 χρόνων και ο άντρας μου 34, ξεκινήσαμε προσπάθειες για μωρό εδώ και 17 μήνες σχεδόν, χωρίς αποτέλεσμα. Η εξέταση υπερήχου δεν έδειξε κανένα από τα συμπτώματα ενδομητρίωσης. Η τιμή 20,1 της CA125 με ανώτερο φυσιολογικό όριο το 35 είναι εμπόδιο στη σύλληψη;
Πράγματι, η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει έναν ύπουλο εχθρό στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να πετύχουν το όνειρο μιας εγκυμοσύνης, καθώς φαίνεται να επηρεάζει το 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Δυστυχώς, η αξία του δείκτη CA125 στη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι περιορισμένη. Έτσι και στην δική σου περίπτωση η τιμή του CA125 είναι αμφιλεγόμενη. Από την άλλη, αρκετές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν κλινικά σημεία και ενοχλητικά συμπτώματα, παρά μόνο προβλήματα γονιμότητας. Οριστική διάγνωση της πάθησης μπορεί να γίνει μόνο με διαγνωστική λαπαροσκόπηση και ιστολογική εξέταση ύποπτων εστιών. Προτείνουμε να μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Μια εκτίμηση στο Embryolab θα σας δώσει μια συγκεκριμένη εκτίμηση. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνεις, το πιο πιθανό είναι να μην κρύβεται η ενδομητρίωση πίσω από το πρόβλημα σας. Ακόμα όμως και αν τελικά αποδειχθεί το αντίθετο, τα σύγχρονα πρωτόκολλα και οι μέθοδοι εξωσωματικής μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στη προσπάθεια του ζευγαριού να τεκνοποιήσει με τεχνική γονιμοποίηση και πόσο επηρεάζει τη ζωή του;
Τα θέματα που θίγεις απαιτούν μια μεγάλη και διεξοδική συζήτηση αλλά θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τα πιο βασικά σημεία. Η τεχνητή γονιμοποίηση είναι το εργαλείο που έχουμε ώστε να βοηθήσουμε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να πετύχουν το στόχο μιας εγκυμοσύνης και ενός υγιούς παιδιού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας της αναπαραγωγής και με ειδικές εξετάσεις να βρούμε που εστιάζεται το πρόβλημα. Εφόσον γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που θα αυξήσουν τις πιθανότητας επιτυχίας. Από την άλλη, το κύριο μειονέκτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το συναισθηματικό. Είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να διαχειριστεί το ζευγάρι ψυχολογικά γιατί απαιτεί χρόνο και θέληση σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του. Για αυτό το λόγο πρέπει το κέντρο εξωσωματικής που θα διαλέξεις να παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένο ψυχολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.