Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Συντήρηση γονιμότητας & ψυχολογία της πρόληψης



Ιατρικοί λόγοι & συντήρηση γονιμότητας


Μια απειλητική για τη γονιμότητα ασθένεια (άμεσα/ έμμεσα λόγω των θεραπειών της), η πρόωρη εμμηνόπαυση κλπ, κάνουν την επιλογή της συντήρησης αναγκαία για να παραμείνει ζωντανό το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας.

  • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση του ασθενούς, λόγω της ταχύτητας και της αμεσότητας με την οποία χρειάζεται να δράσει.
  • Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήλικος.

Η συντήρηση γονιμότητας μπορεί να δώσει μια θετική ώθηση γενικότερα στην ψυχολογία του ατόμου που αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας, καθώς ενθαρρύνει την αίσθηση της ομαλής του συνέχειας.

Προσωπικοί λόγοι & συντήρηση γονιμότητας


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η επαγγελματική κατάσταση, η έλλειψη συντρόφου, οι σκέψεις για μεταγενέστερη δημιουργία οικογένειας, κλπ. μπορεί να αποτελέσουν προσωπικούς λόγους για την απόφαση της συντήρησης γονιμότητας. Η απόκτηση παιδιού μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό να υλοποιηθεί την ιδανική χρονική στιγμή και αυτό αυξάνει το άγχος, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

  • Η δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων βοηθά να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα γονιμότητας, διατηρώντας ανοιχτή την ευκαιρία στο δικό τους γενετικό υλικό.
  • Παράλληλα, η κρυοσυντήρηση σπέρματος σε άντρες που κινδυνεύουν να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους λόγω τρόπου ζωής, μπορεί να τους προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας για τη μελλοντική απόκτηση παιδιού με δικό τους γενετικό υλικό.

Όσο και αν η συντήρηση γονιμότητας έχει ένα θετικό πρόσημο, δεν παύει να προκαλεί άγχος για τη διαδικασία αλλά και για τη μελλοντική κατάσταση. Θέματα που μπορούν να υποστηριχθούν μέσα από τις συνεδρίες υποστήριξης στη μονάδα είναι η διαχείριση αυτής της αγωνίας, η έννοια της νοηματοδότησης, η αίσθηση της αυτοεικόνας, το δεδομένο αυτό μέσα στις συντροφικές σχέσεις, κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των προληπτικών συμπεριφορών σε οποιοδήποτε θέμα υγείας είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξοικείωση με την έννοια της αυτοφροντίδας. Η συντήρηση γονιμότητας φροντίζει αφενός το να υπάρχει δυνατότητα να ζήσουμε πράγματα στην πορεία της ζωής μας, αφετέρου όμως φροντίζει και την ψυχολογία μας μέχρι τότε.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Μετά από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών (5έτη) και διακοπή τους για να ξεκουραστεί ο οργανισμός υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης? Αν όχι πότε έρχεται η επόμενη περίοδος;
Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προσφέρει ασφάλεια στο 98% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Μετά τη διακοπή όμως η επίδραση τους παύει να ισχύει. Έτσι λοιπόν στον κύκλο που ακολουθεί μετά τη διακοπή υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Να θυμάσαι επίσης ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ορμονικός τρόπος καταστολής του μηχανισμού που ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Το διάστημα στο οποίο ανακάμπτει η λειτουργία των ωοθηκών μετά τη διακοπή των χαπιών ποικίλλει ανάμεσα στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες. Άρα λοιπόν σου προτείνω να περιμένεις λίγο καιρό ώστε να ανακάμψει η λειτουργία των ωοθηκών και να έχεις περίοδο. Αν η κατάσταση όμως επιμένει τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.