Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμαΚάθε προσπάθεια για την απόκτηση παιδιού είναι ένας κύκλος που ανοίγει με την ελπίδα και την προσδοκία της θετικής εξέλιξης. Όταν όμως αυτό δε συμβαίνει, ο κύκλος κλείνει απότομα. Όχι όμως και η επιθυμία.

Τι έφταιξε? Τι μπορεί να έκανα λάθος? Έχει νόημα να ξαναπροσπαθήσουμε? Θα τα καταφέρουμε άραγε ποτέ?

Η συνθήκη των αποτυχημένων προσπαθειών είναι μια σκληρή συναισθηματική κατάσταση, όπου κυριαρχεί η ματαίωση και η απογοήτευση. Το συναίσθημα πολλές φορές μοιάζει μετέωρο και σα να μην μπορεί να βρει τη θέση του πουθενά – ούτε στην πλευρά της ελπίδας, ούτε και του οριστικού κλεισίματος. Το μυαλό προσπαθεί σε αυτήν τη φάση να διαπραγματευτεί όλες τις ιδέες: την επανάληψη της προσπάθειας, την αναζήτηση νέων επιλογών, την υιοθεσία, τον αποχαιρετισμό της ιδέας του παιδιού. Και αυτό αποτελεί μια απαιτητική συνθήκη μέσα στη σχέση, όταν όλα μπορούν να γίνουν λύση αλλά και το ακριβώς αντίθετο.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις επόμενες αποφάσεις του ζευγαριού:


η ηλικία, οι πιθανότητες επιτυχίας, οι προτεινόμενες επιλογές, τα οικονομικά, η ψυχική κούραση της σχέσης και του κάθε συντρόφου ξεχωριστά.

Ως ιδιαίτερη και ευαίσθητη κατάσταση, χρειάζεται τη δική της προσοχή ώστε να μην εγκλωβίσει και επιβαρύνει πολύ ένα ζευγάρι.

Επομένως:  • Προσέχουμε πώς χρησιμοποιούμε την έννοια της ευθύνης και κατ’ επέκταση της επιτυχίας και της αποτυχίας. Έχει διαφορετική έννοια το ότι «η προσπάθεια απέτυχε», σε σχέση με την προσωπική θέση «εγώ απέτυχα».
  • Κρατάμε πάντα ανοιχτή την επαφή και την επικοινωνία μέσα στη σχέση.
  • Αναγνωρίζουμε τα όριά μας και οργανώνουμε το πλάνο μας σύμφωνα με αυτά.
  • Παίρνουμε στήριξη αν παρατηρούμε ότι η κατάσταση μας επιβαρύνει και δεν εγκαταλείπουμε τον εαυτό ή τη σχέση διεκδικώντας εμμονικά ένα στόχο.

Πάνω και πρώτα απ’ όλα είμαστε εμείς.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Μετά από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών (5έτη) και διακοπή τους για να ξεκουραστεί ο οργανισμός υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης? Αν όχι πότε έρχεται η επόμενη περίοδος;
Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προσφέρει ασφάλεια στο 98% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Μετά τη διακοπή όμως η επίδραση τους παύει να ισχύει. Έτσι λοιπόν στον κύκλο που ακολουθεί μετά τη διακοπή υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Να θυμάσαι επίσης ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ορμονικός τρόπος καταστολής του μηχανισμού που ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Το διάστημα στο οποίο ανακάμπτει η λειτουργία των ωοθηκών μετά τη διακοπή των χαπιών ποικίλλει ανάμεσα στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες. Άρα λοιπόν σου προτείνω να περιμένεις λίγο καιρό ώστε να ανακάμψει η λειτουργία των ωοθηκών και να έχεις περίοδο. Αν η κατάσταση όμως επιμένει τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.