Η καλή ψυχολογία σε κάθε στάδιο
Η καλή ψυχολογία και η θετική σκέψη είναι μια πολύ διαδεδομένη συμβουλή στην ενίσχυση της προσπάθειας για την απόκτηση παιδιού. Έρχεται από παντού – από το περιβάλλον των ζευγαριών, από το διαδίκτυο, από τους ειδικούς, ακόμη και από τον ένα σύντροφο στον άλλο.
Αν όμως δε διευκρινιστεί ο τίτλος αυτός, μπορεί να οδηγήσει σε δρόμο αδιέξοδο που ενώ ξεκινά με θετικούς σκοπούς, αδυνατεί να τους αναπτύξει.
Στο δρόμο προς μια «καλή ψυχολογία», μπορούμε να αποφύγουμε τις εξής παγίδες
- Νο1: να συνδέουμε το «καλή» με το «χαρούμενη»
- Νο2: να ενοχοποιούμε οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα
- Νο3: να συνδέουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας με τα συναισθήματα που είχαμε κατά τη διάρκειά της
- Νο4: να κατακρίνουμε το/τη σύντροφό μας όταν βιώνει συναισθηματικές δυσκολίες
- Νο5: να αντιστεκόμαστε στη βοήθεια και να εμμένουμε σε δυσλειτουργικές συνήθειες
Εκ των πραγμάτων πρόκειται για κάτι αδύνατο (και σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας), αφού δε δεχόμαστε μόνο ερεθίσματα χαράς. Το δεδομένο της υπογονιμότητας και η διαδικασία της προσπάθειας δε θα μπορούσε να συνδεθεί αποκλειστικά με την αίσθηση της χαράς ή της ικανοποίησης.
Η σκέψη ότι τα άσχημα συναισθήματα μας κάνουν κακό, είναι λανθασμένη.
Δε βοηθά να αντιμετωπίζουμε την ψυχολογία μας ως μέσο ή εργαλείο, αλλά σαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την ίσια την προσπάθεια, όπως και το κάθε τι.
Ακόμα και αν σκεφτόμαστε ότι στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, τα σχόλια του τύπου «μη νιώθεις έτσι/ κάνεις κακό με αυτά που σιαθάνεσαι» οδηγούν σε αισθήματα αποξένωσης και απομόνωσης, αφού η επαφή έχει αντικατασταθεί από την κριτική.
Η ανθρώπινη φύση πολλές φορές έχει την τάση να εγκλωβίζεται στο γνώριμο και να αποφεύγει το νέο, ακόμα και αν είναι πιο βοηθητικό. Αν παρατηρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ψυχολογία μας δεν αποδίδει, είμαστε πιθανόν σε δρόμο αναζήτησης για κάτι καλύτερο – ας το στηρίξουμε!