Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Οι στιγμές του θυμού στην πορεία της προσπάθειαςΗ διάγνωση της υπογονιμότητας, από μόνη της αρκεί για να προκαλέσει μια σειρά δύσκολων συναισθημάτων που εκτονώνουν τη φυσική αντίδραση του ανθρώπου σε αυτό που συμβαίνει. Ένα από αυτά είναι και ο θυμός που άλλοτε τον βλέπουμε να εκδηλώνεται πιο έντονα και άλλοτε πιο μοναχικά – έως και ενοχικά. Ο θυμός συχνά αντιμετωπίζεται σαν ένα «κακό/λάθος» συναίσθημα που μας ταλαιπωρεί με την έντασή του. Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι έχει και αυτός τη χρησιμότητά του, όπως όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα συναισθήματα.

Που απευθύνεται συνήθως ο θυμός


Στην τύχη, στη μοίρα, στον εαυτό μας, στο σύντροφό μας, σε αυτούς που μας φένουν τα άσχημα νέα, σε αυτούς που μας ρωτούν γιατί δεν έχουμε ακόμα παιδί, σε κάθε συμβουλή που ακούμε και δε βοηθάει, στο γιατί να συμβαίνει αυτό σε εμάς.

Πότε κάνει την εμφάνισή τουΜπορεί να είναι παρών από τις πρώτες προσπάθειες που δεν αποδίδουν, στη φάση της διάγνωσης της υπογονιμότητας, αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Ποιος από τους 2 συντρόφους το νιώθει περισσότεροΔεν υπάρχει κανόνας. Μπορεί ένας από τους 2 να έχει πιο έντονα την αντίδραση του θυμού λόγω προσωπικότητας/ δεδομένων/ συνθηκών, όπως επίσης μπορεί και οι 2 σύντροφοι ταυτόχρονα.

Πώς μπορούμε να εκφράζουμε το θυμό μας χωρίς να φέρνει πρόβλημα στη σχέση


Λόγω της έντασης που προκαλεί από τη φύση του, είναι σημαντικό να μην εκδηλώνεται επιθετικά μέσα στο ζευγάρι. Ο τρόπος έκφρασης που χρησιμοποιούμε παίζει τεράστιο ρόλο: διαφέρει το να πω «μου φταις εσύ» ή διάφορους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, από το «είμαι θυμωμένος με αυτό που συμβαίνει». Επίσης, όταν ο θυμός είναι αποδεκτός και υπάρχει κατανόηση, είναι πιο πιθανό να καλυφθεί συντομότερα..

Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμεΌπως και σε κάθε συναίσθημα, η διαχείριση γίνεται πιο εύκολη όταν γνωρίζουμε το ρόλο που παίζει και την ανάγκη που εξυπηρετεί. Ο θυμός αποτελεί ένα μέρος της αντίδρασης σε κάτι που βιώνουμε ως δυσκολία/ απώλεια/ αλλαγή. Με τον τρόπο του, επίσης εκφράζει το αίσθημα της αδικίας. Στόχος είναι μέσα από την εκτόνωση αυτών των αντιδράσεων, να προχωρήσουμε πιο ομαλά προς την αποδοχή της νέας κατάστασης.

Προσοχή όμως...

Αν ο θυμός είναι έντονος και συνεχής, καταλήγοντας να παρεμποδίζει την ίδια την πορεία μας, πιθανόν χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις βαθύτερες ανάγκες μας και στο πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της προσαρμογής. Πολλές φορές το αίσθημα δικαίου που βρίσκεται πίσω από το θυμό μπορεί να καταλήξει εγκλωβιστικό. Και εκεί που φαινομενικά παλεύει να μας δικαιώσει... να μη μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στο μετά.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο
Η ενσωμάτωση του φυσικού κύκλου στα πρωτόκολλα της εξωσωματικής έχει αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακολουθούμε το πρώτο μισό του κύκλου της γυναίκας χωρίς να παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική αγωγή και καταλήγουμε σε ωοληψία όταν οι συνθήκες φτάσουν να είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της ωρίμανσης των ωαρίων. Ακολουθεί η γονιμοποίηση στο εργαστήριο και η εμβρυομεταφορά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εμβρύου, ώστε να γίνει συλλογή συγκεκριμένου αριθμού με σκοπό την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας. Όσο και αν φαίνεται δελεαστική όμως μια εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, καθώς αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και αρκετές φορές ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, υπάρχει πάντα το ρίσκο να μην έχουμε στο τέλος κάποιο ωάριο ή να μην προλάβουμε την φυσιολογική ωορρηξία, κάτι που πολλές φορές γεμίζει με άγχος το ζευγάρι. Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όμως δεν ταιριάζει σε όλους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σε συμβουλεύσει αν αρμόζει στην περίπτωση σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Μετά από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών (5έτη) και διακοπή τους για να ξεκουραστεί ο οργανισμός υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης? Αν όχι πότε έρχεται η επόμενη περίοδος;
Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προσφέρει ασφάλεια στο 98% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Μετά τη διακοπή όμως η επίδραση τους παύει να ισχύει. Έτσι λοιπόν στον κύκλο που ακολουθεί μετά τη διακοπή υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Να θυμάσαι επίσης ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ορμονικός τρόπος καταστολής του μηχανισμού που ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Το διάστημα στο οποίο ανακάμπτει η λειτουργία των ωοθηκών μετά τη διακοπή των χαπιών ποικίλλει ανάμεσα στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες. Άρα λοιπόν σου προτείνω να περιμένεις λίγο καιρό ώστε να ανακάμψει η λειτουργία των ωοθηκών και να έχεις περίοδο. Αν η κατάσταση όμως επιμένει τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.