Η Αναμονή του Αποτελέσματος – Embryolab EL

Η αναμονή του αποτελέσματος


Αναμονή με υπομονή... μέχρι το τελικό πια αποτέλεσμα! Μέρες αγωνίας, προσμονής και ελπίδας ακολουθούν αλλά και ολοκληρώνουν την περίοδο των προσπαθειών. Μέρες παράλληλα και παράξενες με τον τρόπο τους, μιας και η δράση έχει πια ολοκληρωθεί.

Κάποιες στιγμές το μυαλό δίνει την προσοχή του στην τύχη και εύχεται για την εύνοιά της και άλλες πάλι προσπαθεί να επηρεάσει το σώμα ή να μεταφράσει κάθε του σημάδι.

Για κάθε γυναίκα, όλη η πορεία αποτελεί μια προσωπική υπόθεση


Το σώμα της, τα συναισθήματά της, η σκέψη της, το κάθε τι που κάνει είναι ένα μέρος αυτής της ζωντανής διαδικασίας. Ο φόβος για το αποτέλεσμα, είτε με τη μορφή του άγχους, είτε της αναζήτησης ελέγχου, είναι φυσιολογικός. Ζητά όμως τη δική του διαχείριση ώστε να μην καταλήξει να γίνει βασανιστικός.

Οι γενικές συμβουλές προτείνουν μια καθημερινότητα όσο το δυνατό πιο φυσιολογική, με προσοχή χωρίς ακρότητες κανενός είδους. Προφανώς όχι έντονης δραστηριότητας, αλλά ούτε και απόλυτης ακινησίας που με όλη την καλή πρόθεση ίσως επέλεγε μια γυναίκα. Η απασχόληση με κάτι ευχάριστο, μια βόλτα, μια φιλική κουβέντα κλπ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Βέβαια, κάθε γυναίκα έχει τα δικά της δεδομένα, επομένως μόνο η ίδια μπορεί να γνωρίζει:


τι τη στρεσάρει, τι την χαλαρώνει, ποιοι άνθρωποι την εμπνέουν για συζήτηση, τι είδους καθημερινότητα τη βοηθά και τελικά πώς η ίδια θέλει να ζήσει αυτές τις ξεχωριστές μέρες.

Διατηρώντας καλή επαφή με τον εαυτό της και με εμπιστοσύνη στα συναισθήματά της, μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την απαιτητική αυτή αναμονή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνει χωρίς λόγο την ψυχολογία της, με σκέψεις όπως «μήπως παίζει ρόλο που αγχώθηκα/ μήπως δεν είμαι αρκετά θετική?». Αυτές, κατά κύριο λόγο αποτελούν εκφράσεις αγωνίας, παρά παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Αποφασίσαμε με το σύντροφό μου να κάνουμε παιδί, αλλά με έχει πιάσει άγχος μήπως δυσκολευτούμε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου;
Δε θα πρέπει να σε πιάνει άγχος καθώς βρίσκεστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας σας και η βιασύνη είναι πολλές φορές κακός σύμβουλος. Προσπάθησε λοιπόν να διώξεις όσο μπορείς το στρες από την καθημερινότητα σου. Άλλωστε, το 85% των ζευγαριών που προσπαθούν για μια εγκυμοσύνη, το καταφέρνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της προσπάθειας τους. Όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο, είναι λίγο νωρίς να καταφύγεις σε μια σειρά εξετάσεων αξιολόγησης της γονιμότητας που μπορεί να είναι ακριβές και υπερβολικές για την περίπτωση σας. Από την άλλη, ο ετήσιος έλεγχος από το γυναικολόγο σου έχει μεγάλη αξία, ειδικά όταν υπάρχει η προοπτική μιας εγκυμοσύνης. Νομίζω ότι αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών σε συνδυασμό με αιματολογικό έλεγχο, έλεγχο μαστού και τεστ παπανικολάου αρκούν για να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγεία σου. Αν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών δεν έχετε πετύχει το στόχο σας, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ποιες ακριβώς εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με την υγεία του κόλπου και της μήτρας, πριν πάει για εμφύτευση. Έχω ακούσει για μια καλλιέργεια που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πράγματι η καλή υγεία του κόλπου και κυρίως της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η καλή υγεία του κόλπου μπορεί να αξιολογηθεί με την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια εκκρίματος τόσο από τον κόλπο όσο και από τον εξωτράχηλο. Αυτή η εξέταση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί τότε μειώνεται η αξιοπιστία της. Από την άλλη, η αξιολόγηση της κατάστασης της μήτρας απαιτεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αρχικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αξιολογήσει την υφή και την μορφολογία της μήτρας. Επίσης, μπορεί να γίνει καλλιέργεια ενδομητρίου, απλά το υλικό αυτό δεν πρέπει να προέρχεται από υλικό περιόδου. Εγώ σου προτείνω η λήψη του υλικό να γίνει μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου με ειδική συσκευή ενδομήτριας λήψης σε εξειδικευμένο κέντρο. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος χωρίς αναισθησία, που δε θα σε δυσκολέψει και μας δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί αν κάποιο μικρόβιο υπάρχει μέσα στη μήτρα και να αντιμετωπιστεί.
Μετά την εμβρυομεταφορά, πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για το αποτέλεσμα;
Μη βασίζεστε στα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Προτείνουμε να κάνεις μια αιματολογική εξέταση χοριακής περίπου 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μάθεις το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να κάνεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι.