Embryolab Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Εμβρυομεταφορά


Το χειρουργείο της εμβρυομεταφοράς είναι η πολυπόθητη στιγμή της ολοκλήρωσης και της κορύφωσης μιας προσπάθειας. Και κάτι όμως πολύ παραπάνω! Είναι η στιγμή της σύνδεσης με το έμβρυο που ορίζει πλέον τη φυσική πορεία των πραγμάτων. Για αυτούς τους λόγους, είναι μαγική αλλά και και γεμάτη αγωνία, καθώς ακολουθούν οι μέρες της αναμονής μέχρι το αποτέλεσμα.

Προετοιμάζοντας τον εαυτό της για την εμβρυομεταφορά,

κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να εστιάσει στην ίδια. Όλα τα φώτα είναι πάνω της, αλλά αυτό δεν πρέπει να έχει έναν πιεστικό χαρακτήρα.

Τι μπορεί να τη βοηθήσει;


Να δει, να ακούσει και να αισθανθεί περισσότερο τις δικές της ανάγκες. Ο ρόλος της είναι πρωταγωνιστικός όχι για επιβαρυνθεί με το άγχος της ιστορίας, αλλά για να τον ζήσει με τη φυσικότητα που της δόθηκε. Τα φώτα λοιπόν θα πρέπει να είναι πάνω της με τρυφερότητα και αγάπη, που να ξεκινά πρώτα απ’ όλα από τον ίδιο της τον εαυτό!

Οι συμβουλές για καλή ψυχολογία, ηρεμία και αποφυγή του άγχους σε αυτήν τη φάση έρχονται από παντού και είναι σημαντικό να μη γίνουν άλλος ένας (επιβαρυντικός) κανόνας. Σαφώς και κάθε γυναίκα θέλει να είναι όσο καλύτερα μπορεί, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σώμα ή την ψυχολογία της σαν ένα απλό μέσο που θα φέρει το αποτέλεσμα.

Αντίστοιχο χαρακτήρα θα πρέπει να έχει και η στάση του περιβάλλοντος


Κάθε κουβέντα μπορεί να γίνει μια όμορφη πηγή υποστήριξης, αλλά και το ακριβώς αντίθετο. Λόγια ενθάρρυνσης και κατανόησης λειτουργούν αγχολυτικά και απελευθερωτικά, σε αντίθεση με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, παρατηρήσεις και συμβουλές.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι...

Αυτό το εμβρυάκι που μας περιμένει και το περιμένουμε, έχει μια δική του πορεία που συνδιαμορφώνεται μαζί μας. Η υπομονή που χρειάζεται να κάνουμε μοιάζει να μας κρατά «με τα χέρια δεμένα»... μα στην πραγματικότητα ζητά να τα κρατήσουμε ανοιχτά!

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μη διστάζετε, ρωτήστε μας!

Είμαι 40 ετών, παντρεμένη 3 χρόνια. Προσπαθούμε χωρίς επιτυχία να κάνουμε παιδί και σκέφτομαι να κάνω σπερματέγχυση. Έχω ακούσει όμως ότι έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Μήπως έτσι χάσω και άλλο χρόνο;
Η μέθοδος της ενδομήτριας σπερματέγχυσης έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με διάφορες παραλλαγές. Μπορεί να προσφέρει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τη φυσική σύλληψη, ειδικά σε ζευγάρια που δεν παρουσιάζουν κάποιο έντονο πρόβλημα, αλλά υστερεί σημαντικά σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, πριν καταφύγεις στην σπερματέγχυση θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως διαβατές σάλπιγγες και καλό σπερμοδιάγραμμα, για να μπορεί να αποδώσει. Αν λοιπόν εσύ και ο σύζυγος σου έχετε αυτές τις προϋποθέσεις, μπορείτε να προσπαθήσετε για κάποιο καιρό με αυτή τη μέθοδο. Καθώς όμως είσαι ήδη 40 ετών, το διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι σύντομο. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε μετά από μια ή δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, να μην επαναπαυτείς ή απογοητευτείς αλλά να προχωρήσεις σε εξωσωματική. Έτσι δεν θα έχεις χάσει χρόνο αλλά και θα έχεις χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Είμαι 41 ετών και ο άντρας μου 42. Προσπαθώ να μείνω έγκυος εδώ και δυο μήνες. Έχει νόημα να μπω άμεσα σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, φυσικά και δεν αποκλείεται η φυσική σύλληψη. Σίγουρα όμως ο πιο σημαντικός προγνωστικός δείκτης τόσο για τη φυσική σύλληψη όσο και για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία της γυναίκας, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο, σου προτείνω να κάνεις σύντομα μια αρχική εκτίμηση στο Embryolab. Μια απλή σειρά εξετάσεων τόσο σε εσένα όσο και στο σύζυγο σου μπορούν να σκιαγραφήσουν το αναπαραγωγικό σας προφίλ. Έχοντας αυτές υπόψη, ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής θα σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών ώστε να μην χάσετε χρόνο.
Στον 1 μήνα ελεύθερων επαφών έμεινα έγκυος. Τελικά ήταν παλίνδρομη στην 6 εβδομάδα. Πέρασαν 4 μήνες από την απόξεση. Τι μου προτείνετε; Να κάνω εξετάσεις; Φοβάμαι για την επόμενη προσπάθεια.
Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου για την επόμενη εγκυμοσύνη μετά την περιπέτεια μιας παλίνδρομης. Να ξέρεις όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο και ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10-25% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων τελικά δεν θα προχωρήσει. Να ξέρεις όμως ότι το 90% των γυναικών που είχαν μια παλίνδρομη θα έχουν μια επιτυχημένη επόμενη εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδάκι στο τέλος. Εγώ σου προτείνω να συνεχίσεις τις προσπάθειες σου χωρίς εξετάσεις προς το παρόν και να προσπαθείς να μην ανησυχείς. Αν στην επόμενη εγκυμοσύνη σου επαναληφθεί το ίδιο γεγονός τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείς το γιατρό σου ή ένα εξειδικευμένο κέντρο ώστε να διευκρινιστεί η αιτία και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα σου.