Διερεύνηση – Embryolab EL

Διερεύνηση


Το πρώτο βήμα στην πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η διερεύνηση των λόγων που μέχρι τώρα δεν οδήγησαν σε υγιή εγκυμοσύνη και παιδί στο σπίτι.

μου αρέσει να νιώθω ότι με φροντίζουν

Ορμονικό προφίλ


Το πρώτο βήμα της διερεύνησης είναι να εξετάσουμε τα επίπεδα των ορμονών αναπαραγωγής.

Στο Embryolab διαθέτουμε ένα σύγχρονο και διαπιστευμένο Ορμονολογικό και Ανοσολογικό εργαστήριο για να καλύπτουμε έγκαιρα, έγκυρα και αποτελεσματικά τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης, εξετάζοντας το επίπεδο των ορμονών αναπαραγωγής, τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα.

Παράλληλα, εξετάζουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ελέγχοντας το επίπεδο των ορμονών του.

Λοιμώδη νοσήματα

Ακολουθώντας πιστά τις διεθνείς οδηγίες, αλλά και την ελληνική νομοθεσία, ελέγχουμε τόσο τη γυναίκαι όσο και τον άνδρα για τέσσερα λοιμώδη νοσήματα: AIDS, Ηπατίτιδα C, Ηπατίτιδα Β (αυστραλιανό αντιγόνο) και σύφιλη.

Κυστική Ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι η δεύτερη πιο συχνή γενετική νόσος (μετά τη μεσογειακή αναιμία) στην Ελλάδα. Στο Embryolab ελέγχουμε τόσο τη γυναίκα, όσο και τον άνδρα για το αν τυχόν είναι φορείς της νόσου, ενώ ειδικά στον άνδρα, αν είναι φορέας, επιβαρύνεται και η γονιμότητά του.

Καρυότυπος

Με τον έλεγχο καρυοτύπου εξετάζεται η ύπαρξη αριθμητικών ή δομικών επιβαρύνσεων στα χρωμοσώματα.

Οι χρωμοσωμικές επιβαρύνσεις μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και να οδηγήσουν σε καθ’ έξιν αποβολές.

Θρομβοφιλία

Η θρομβοφιλία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που επηρεάζουν την ομαλή πήξη του αίματος, δημιουργώντας θρόμβους. Συνήθως η θρομβοφιλία επηρεάζει την εγκυμοσύνη, προκαλώντας αποβολές. Με τον έλεγχο θρομβοφιλίας που πραγματοποιούμε στο Embryolab, εξετάζουμε ένα μεγάλο φάσμα αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοφιλία, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση με επιτυχία.

Αιματολογικές, Βιοχημικές και Μοριακές εξετάσεις

Στο πλαίσιο της ευρύτερη διερεύνησης πραγματοποιούνται και μια σειρά από αιματολογικές (γενική αίματος, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης), βιοχημικές εξετάσεις (έλεγχος σακχάρου, σιδήρου κτλ), αλλά και μοριακές αναλύσεις (όπως έλεγχος μικροελλείψεων χρωμοσώματος Υ), για να εξετάσουμε πολλές παραμέτρους που εμπλέκονται στην επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής.

Υπερηχογραφικός έλεγχος

Υπερηχογραφικός έλεγχος πραγματοποιείται για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία πρόκλησης της ωοθυλακιορρηξίας, παράλληλα με τον ορμονικό έλεγχο, ώστε να προσδιορίσουμε την ανταπόκριση των ωοθηκών στη θεραπεία.

Με τη χρήση του υπερηχογραφικού συστήματος Voluson Expert και του λογισμικού ογκομετρικών υπολογισμών που διαθέτει το σύστημα σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη απεικόνιση, επιτυγχάνουμε την ακριβή μέτρηση του αριθμού και του όγκου των ωοθυλακίων.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις αποκλίσεις που προκύπτουν από την απλή μέτρησή τους σε δύο διαστάσεις, συνέπεια του ακαθόριστου σχήματος των ωοθυλακίων.

Η ακρίβεια των μετρήσεων μάς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε τα πλέον κατάλληλα και ασφαλή φαρμακευτικά πρωτόκολλα για κάθε γυναίκα.

Έλεγχος Ενδομητρίου (EFT)

Η μέθοδος ελέγχου της λειτουργίας του ενδομητρίου που εφαρμόζεται στο Yale School of Medicine φαίνεται να αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο αξιολόγησης της δεκτικότητας του ενδομητρίου.

Τη μέθοδο αυτή επιλέγει το Embryolab προκειμένου να γίνει η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ενδομήτριο είναι ο τελικός στόχος της ολοκληρωμένης διαδικασίας της υποβοήθησης, γιατί εκεί εμφυτεύονται τα γονιμοποιημένα ωάρια. Για να επιτύχουμε μία υγιή εγκυμοσύνη θα πρέπει το ενδομήτριο να ακολουθεί φυσιολογική λειτουργία. Με τη βοήθεια της εξέτασης EFT (Endometrial Function Test) μπορούν να διαγνωστούν ενδεχόμενες διαταραχές στη λειτουργία του ενδομητρίου.

Εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούμε να επαναφέρουμε το ενδομήτριο στη φυσιολογική του λειτουργία, ώστε να επιτρέψουμε την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων στο κατάλληλο περιβάλλον.

Υστεροσκόπηση


Με την υστεροσκόπηση ελέγχουμε την ενδομητρική κοιλότητα για την παρουσία ανατομικών διαταραχών, όπως η πολύποδες, συμφύσεις και ινομυώματα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιου είδους διαταραχή, εφαρμόζεται με επιτυχία η κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση, ταυτόχρονα φροντίζουμε και για τη λειτουργική διέγερση του ενδομητρίου με την τεχνική endometrial scratching.

Σπερμοδιάγραμμα


Περίπου ένας στους δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό υπογονιμότητας. Η εξέταση του σπερμοδιαγράμματος θεωρείται ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την αξιολόγηση της γονιμότητας ενός άνδρα. Το Embryolab αξιολογεί και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας.

Σπερμοδιάγραμμα είναι η εξέταση που ελέγχει τη συγκέντρωση, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, σε δείγμα σπέρματος που λαμβάνεται με αυνανισμό.

Αρχικά, μετράμε τον όγκο του δείγματος. Η ποσότητα μιας εκσπερμάτωσης, όταν η συλλογή του δείγματος είναι πλήρης, προσδιορίζει έμμεσα την καλή λειτουργία των αναπαραγωγικών αδένων, όπως του προστάτη και της σπερματοδόχου κύστης. Η ποσότητα του δείγματος πρέπει να κυμαίνεται από 1,5 - 6 ml.

Στη συνέχεια εξετάζουμε τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων που παράγονται σε μια εκσπερμάτωση, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων προσδιορίζει έμμεσα το επίπεδο λειτουργίας των όρχεων ενός άνδρα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2010), η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων πρέπει να ξεπερνά τα 15.000.000 ανά κυβικό εκατοστό.

Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι σημαντική παράμετρος για τη δυναμική του σπέρματος. Μας ενδιαφέρει το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που χαρακτηρίζονται από προωθητική κίνηση. Το σύνολο των προωθητικά κινούμενων σπερματοζωαρίων σε ένα γόνιμο σπέρμα πρέπει να ξεπερνά το 32% στην πρώτη ώρα παρατήρησης (WHO, 2010).

Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων είναι, επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος του σπέρματος. Σε ένα γόνιμο δείγμα, το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία πρέπει να ξεπερνά το 5% (WHO, 2009).

Για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς με τις μετρήσεις μας, συμμετέχουμε ενεργά σε διεθνές Σχήμα Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου (NEQAS) για τις παραμέτρους του σπέρματος.

FISH σπέρματος

Με την τεχνική FISH (Fluorescent In Situ Hybridisation) ελέγχουμε τον αριθμό των χρωμοσωμάτων των σπερματοζωαρίων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό από ένα συμβατικό σπερμοδιάγραμμα. Η εμφάνιση αυξημένου ποσοστού σπερματοζωαρίων με επιβαρυμένο αριθμό χρωμοσωμάτων ή με αυξημένο ποσοστό θραυσμάτων στο DNA, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη υπογονιμότητας και πιθανή αιτία για αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής. Η ακρίβεια των μετρήσεών μας επιβεβαιώνεται με τη συμμετοχή μας σε πιλοτικό διεθνές Σχήμα Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου (CEQAS).

Μικροελλείψεις Υ Χρωμοσώματος

Συγκεκριμένες μικροελλείψεις, του Υ χρωμοσώματος έχουν συσχετιστεί με σημαντική ανδρική υπογονιμότητα και αζωοσπερμία.

Προσδιορισμός του ποσοστού σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο γενετικό υλικό (SDF Index)

Το SDF Index είναι μια εξέταση που προσδιορίζει το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο γενετικό υλικό (DNA). Έχει βρεθεί πως δείγματα σπέρματος, με αυξημένο ποσοστό σπερματοζωαρίων, με κατακερματισμένο γενετικό υλικό, σχετίζονται άμεσα με:

  • χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης
  • χαμηλή ποιότητα εμβρύων
  • αποτυχία εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα
  • μεγάλο ποσοστό αποβολών τόσο μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και μετά από αυτόματη σύλληψη

    Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ένα ποσοστό «σπασιμάτων» μεγαλύτερο του 30% σχετίζεται άμεσα με υπογονιμότητα. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που το ωάριο διαθέτει διορθωτικούς μηχανισμούς, δεν εξασφαλίζεται η δημιουργία εμβρύων με φυσιολογική γενετική σύσταση.