Δημήτρης Μιχαλάκης, MD, M.Sc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα και την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έως το 13% της γυναικείας υπογονιμότητας προκαλείται από το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλά επιβλαβή συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη γονιμότητα. Μειώνει τις ωοθηκικές εφεδρείες, αλλά και την δεκτικότητα της μήτρας κατά την εμβρυομεταφορά. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών και εξωμήτριων κυήσεων. Ακόμη και στην περίπτωση γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, οι γυναίκες που καπνίζουν έως 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης (52,2%) από τις γυναίκες που καπνίζουν 10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα (34,1%), γεγονός που υποδηλώνει ότι το περιβάλλον της μήτρας επηρεάζεται άμεσα από τον καπνό του τσιγάρου.
Στους άνδρες το κάπνισμα προκαλεί μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας τους, καθώς και διαταραχές της φυσιολογικής μορφολογίας τους. Προκαλεί μια σειρά από βλάβες στα σπερματοζωάρια, μειώνοντας την ικανότητα τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Φαίνεται ότι οι καπνιστές προσθέτουν 10 χρόνια στην αναπαραγωγική τους ηλικία – ένας καπνιστής ηλικίας 25 ετών έχει το ίδιο αναπαραγωγικό δυναμικό με έναν 35χρονο μη καπνιστή.
Φαίνεται ότι με την διακοπή του καπνίσματος, η γονιμότητα επιστρέφει σε ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των μη καπνιστών, ακόμη και αν η διακοπή γίνει εντός ενός έτους από την προσπάθεια σύλληψης.