Διατροφική Υποστήριξη και Συμβουλευτική

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της υπογονιμότητας στα ζευγάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι ο τρόπος που τρεφόμαστε δεν ακολουθεί τα Μεσογειακά πρότυπα, αλλά έχει αντικατασταθεί από ένα δυτικό τρόπο διατροφής με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας. Ένας, λοιπόν, από τους παράγοντες που ερευνάται και καταδεικνύεται από έρευνες να επηρεάζει τη γονιμότητα σε καθ’ όλα υγιείς γυναίκες και άντρες, είναι η κακής ποιότητας διατροφή.

Οι διαταραχές βάρους μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες τόσο στους ελλειποβαρείς όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους. Η παχυσαρκία, από το 2009, χαρακτηρίστηκε ως νόσος με συνοδό επιπλοκή την υπογονιμότητα επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων, καθώς και την εμφυτευτική ικανότητα του ενδομητρίου. Για το λόγο αυτό, η British Fertility Society συστήνει να γίνεται προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος <25.

Επιπλέον, μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα , όπως η ενδομητρίωση και οι αυτοανοσίες, είναι πιθανό να πυροδοτούνται από το σύγχρονο τρόπο διατροφής. Με γνώμονα το γεγονός ότι η διατροφή αποτελεί θεραπευτικό μέσο και με δεδομένο ότι είναι μια επιστήμη βασισμένη στην τεκμηρίωση, η επιλογή του προγράμματος διατροφής είναι αποτέλεσμα εξατομίκευσης, ανάλογα με το ιατρικό, διατροφικό και οικογενειακό ιστορικό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και τη σύγχρονη βιβλιογραφία, με βάση το εξατομικευμένο ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζευγαριού, η διατροφική παρέμβαση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμοποιητικής ικανότητας και στην αύξηση της πιθανότητας κύησης, μετά από προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η κυρία Ευφροσύνη Τσίρου είναι Ιατρός, ειδικευόμενη Ενδοκρινολογίας και Διατροφολόγος, απόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Διαιτολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, είναι Επιστημονική συνεργάτιδα Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής και Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Α.Π.Θ.


ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ EMBRYOLAB;

Γιατί το Embryolab διαθέτει από την ίδρυσή του έμπειρο και καταρτισμένο διατροφολόγο, με ειδίκευση στη γονιμότητα, εντός της Μονάδας.
iperoxi


10xronia


dorise_oaria