Τι είναι ο βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση λειτουργικών ανατάξιμων παθήσεων και επιτυγχάνεται με την εισαγωγή βελονών (από ατσάλι, χρυσό ή ασήμι) σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του δέρματος.

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές, η οποία ξεκίνησε πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα. Στη Δύση άρχισε να διαδίδεται πριν από 160 περίπου χρόνια. Οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον Ολλανδό Jacob de Bondt το 1658, τον Γερμανό Andreas Cleyer το 1686 και τον Σουηδό Engelbert Kampfer το 1712. Ο πρώτος Έλληνας γιατρός βελονιστής ήταν, τη δεκαετία του 1950, ο Αθηναίος Κωνσταντίνος Τράγκας.

Οι έρευνες και τι αποδεικνύουν
Έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός προκαλεί έκλυση εγκεφαλινών και ενδορφινών από το νευρικό σύστημα, οι οποίες δρουν στο ανθρώπινο σώμα επηρεάζοντας ιδιαίτερα το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα.

Η βασική λειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος είναι η ρύθμιση των βιοηλεκτρικών δυνάμεων των μυών και των ενδοκρινών αδένων. Η ισορροπία κατανομής ιόντων μέσα και έξω από τις λείες μυϊκές ίνες είναι ουσιώδους σημασίας για τη διατήρηση των φυσικών λειτουργιών των σπλάχνων. Ο βελονισμός έχει την ικανότητα να προκαλεί μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό της κυτταρικής μεμβράνης, επαναφέροντας την ισορροπία όταν αυτή έχει ανατραπεί από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες.

Από εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι ο βελονισμός:

 • Αντιμετωπίζει με επιτυχία σημαντικό αριθμό παθήσεων αλλά δεν θεραπεύει τα πάντα
 • Ο βελονισμός ενδείκνυται προπάντων όταν υπάρχει διαταραχή κάποιας λειτουργίας και λιγότερο όταν υπάρχει σοβαρή δομική βλάβη σε κάποιο όργανο-σύστημα.
 • Ο βελονισμός ως θεραπευτική τεχνική φαίνεται να βοηθά σε σημαντικό βαθμό:
  • σε πόνους (κεφαλαλγίες, ημικρανίες, πόνοι των άνω και κάτω άκρων, ισχιαλγία)
  • σε ψυχοσωματικές παθήσεις
  • σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (ανορεξία, υπερφαγία-υπερβολικό βάρος, διαταραχές εντέρου-δυσκοιλιότητα)
  • σε σεξουαλικές διαταραχές
  • σε νευρολογικές παθήσεις
  • σε ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις
  • σε παθήσεις αγγείων (υπέρταση, υπόταση)
  • σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.α.

Ειδικά για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ο βελονισμός φαίνεται να:

 • βελτιώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης
 • αυξάνει την αιματική ροή στις ωοθήκες και τα άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος
 • σταθεροποιεί την λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος
 • βελτιώνει τον ψυχισμό, παράγοντας που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.

Πώς βοηθάει ο βελονισμός στην εξωσωματική γονιμοποίηση; Πώς να φανταστώ την θεραπεία του βελονισμού σ’ έναν κύκλο εξωσωματικής;
Για μια γυναίκα που ακολουθεί πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης ο βελονισμός συνιστάται να γίνεται μία με δυο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας έως τη λήψη των ωαρίων. Σημαντικό, επίσης, είναι να γίνει την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, καθώς και δυο μέρες μετά από αυτήν. Η προσέγγιση έχει στόχο να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα αιμάτωσης και λειτουργίας τόσο των ωοθηκών όσο και του ενδομητρίου, όπου μεταφέρονται τα έμβρυα. Ταυτόχρονα, ενισχύει και βοηθάει στη δημιουργία και στη διατήρηση ψυχοσωματικής ηρεμίας στη γυναίκα σε όλη τη διάρκεια της πολύτιμης προσπάθειάς της.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσε να υπάρχει μια προετοιμασία ένα με δυο μήνες πριν τον κύκλο της εξωσωματικής.

Υπάρχουν κίνδυνοι;
Ένα από τα χαρακτηριστικά του βελονισμού είναι η παντελής έλλειψη παρενεργειών! Επίσης, δεν έχει κίνδυνο υπερδοσολογίας, ενώ σε περιπτώσεις παράλληλης συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής, ο βελονισμός φαίνεται να λειτουργεί σε συνέργεια με τα φάρμακα αυτά και όχι ανταγωνιστικά.

Ντίνα Αραμπατζή
Υπεύθυνη Προγράμματος Βελονισμού
Embryolab-Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής