Συντήρηση Γονιμότητας στους Άνδρες: Κρυοσυντήρηση Σπέρματος και Ορχικού Ιστού

Πολλές συζητήσεις γίνονται σε κοινωνιολογικά και ιατρικά φόρουμ γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διαβίωσης. Αξιόπιστες μελέτες από διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια ενοχοποιούν αρκετούς παράγοντες της καθημερινότητας για την υγεία. Κάπνισμα -ενεργητικό και παθητικό- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έκθεση σε χημικές ουσίες και ακτινοβολία είναι μερικοί από τους παράγοντες που απειλούν άμεσα την υγεία. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες απειλούν σε μεγάλο βαθμό και τη γονιμότητα, καθώς η εκούσια ή ακούσια έκθεση επιβαρύνει την αναπαραγωγική προοπτική.

Λύση σε αυτό το σύγχρονο προβληματισμό έρχονται να δώσουν οι εξελίξεις στον τομέα της κρυοβιολογίας, με την κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άνδρες. Η κρυοσυντήρηση σπέρματος βρίσκει κλινική εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια και έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς άντρες να αποκτήσουν παιδιά, ακόμη και μετά από θεραπείες που προκαλούν μόνιμη ή παροδική απώλεια της γονιμότητάς τους.


Ειδικοτερα

Ποιοι άντρες μπορούν να επωφεληθούν από την κρυοσυντήρηση σπέρματος

– Ενήλικοι άντρες ή έφηβοι που υπόκεινται σε θεραπεία κατά του καρκίνου

Οι αλματώδεις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου έχουν παρατείνει, όχι μόνο τη βιωσιμότητα του ασθενούς, αλλά και τον προσανατολισμό στη στάση ζωής του πέρα από τη θεραπεία. Τα διάφορα θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου (χημειοθεραπεία, χρήση ακτινοβολίας, χειρουργική επέμβαση) μπορούν να δράσουν αρνητικά στους όρχεις (τον πρωτογενή τόπο παραγωγής σπέρματος) επηρεάζοντας, έτσι, όχι μόνο την σπερματογένεση αλλά και τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενoύς (μειωμένη λίμπιντο, παλίνδρομη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία). Η κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν την έναρξη της θεραπείας εξασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας και δρα καταλυτικά στην καλή ψυχολογία του ασθενή.

– Ενήλικοι άντρες ή έφηβοι που υπόκεινται σε θεραπεία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική τους ικανότητα

Υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες είναι δυνατό να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άντρα για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (π.χ. για μεταμοσχεύσεις οργάνων ή για ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) είναι γνωστό πως επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία της σπερματογένεσης. Ενόψει τέτοιων θεραπευτικών σχημάτων, ο ασθενής οφείλει να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο της παροδικής πτώσης της ποιότητας του σπέρματός του και, κυρίως, για τη δυνατότητα κρυοσυντήρησής του, πριν την έναρξη της θεραπείας.

– Άντρες που υπόκεινται σε χειρουργική επέμβαση

Χειρουργική επέμβαση στον όρχι (π.χ. για κιρσοκήλη), τον προστάτη ή την ουροδόχο κύστη, για οποιαδήποτε αίτια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ή παροδικές αλλαγές στην αναπαραγωγική λειτουργία του ασθενούς. Επιπρόσθετα, μπορεί να τον επιβαρύνει με κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν το χειρουργείο, ιδιαίτερα αν ο ασθενής είναι νέος και άτεκνος ή βρίσκεται σε διαδικασία υποβοήθησης για τεκνοποίηση. Έτσι, διασφαλίζεται ο ασθενής από οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιπλοκής, σε σχέση με την αναπαραγωγική του υγεία.

– Άντρες με έκθεση σε χημικές ουσίες

Η επαγγελματική αλλά και ερασιτεχνική χρήση χημικών ουσιών και κυρίως φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, είτε σε επίπεδο παραγωγής είτε σε επίπεδο εφαρμογής (καλλιεργητές γης, γεωπόνοι, κηπουροί), αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα στην αντρική γονιμότητα. Περισσότερο επιτακτική είναι η ανάγκη σε άτομα που γνωρίζουν ότι πρόκειται να εκτεθούν σε κάποιον τοξικό παράγοντα, όπως στρατιώτες πριν από κάποια άσκηση, αστυνομικοί, εργάτες σε εργοστάσια επεξεργασίας προϊόντων πετρελαίου, χρωστικών κ.α.

Επίσης, σε άνδρες που έχουν καθημερινά έντονη έκθεση των όρχεων σε υψηλές θερμοκρασίες, λόγω συνεχούς καθιστικής στάσης (οδηγοί φορτηγών, ταξί, υπαλλήλων γραφείου), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί η αναπαραγωγική δυνατότητά τους. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η κρυοσυντήρηση σπέρματος ωφελεί και προλαμβάνει από καταστάσεις που πιθανόν να φέρουν κάποιο βαθμό δυσκολίας σε επικείμενες προσπάθειες τεκνοποίησης.

– Άντρες με ιστορικό ολιγοασθενοσπερμίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η τάση των ανθρώπων να αποκτήσουν απογόνους σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν εντείνει την ανάγκη διατήρησης της γονιμότητάς τους. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη στους άντρες, όπου υπάρχει ιστορικό χαμηλής ποιότητας σπέρματος. Με την κρυοσυντήρηση, οι νέοι άνδρες με διαπιστωμένη υπογονιμότητα μπορούν να διασφαλίσουν την αναπαραγωγική τους δυναμική σε όποια ηλικία και, αν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, κάτι που ισχύει και για όλους τους άντρες που δεν επιθυμούν βραχυπρόθεσμα τη δημιουργία οικογένειας.

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης σπέρματος
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ξεκινά με τη συλλογή σπέρματος με αυνανισμό. Ακολουθεί έλεγχος και επεξεργασία του δείγματος, όπου μια πρώτη ανάλυση θα προσδιορίσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Μετά από επεξεργασία με ειδικά κρυοπροστατευτικά υλικά, το δείγμα περνά από διαδικασία σταδιακής μείωσης της θερμοκρασίας μέχρι τους -196oC (θερμοκρασία όπου σταματούν όλες οι γνωστές βιολογικές λειτουργίες του κύτταρου) και φυλάσσεται σε δοχεία υγρού αζώτου ειδικά διαμορφωμένα για το σκοπό αυτό. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, η λήψη σπέρματος γίνεται χειρουργικά από την επιδιδυμίδα (PESA) ή τον όρχι (TESE).

Η κρυοσυντήρηση σπέρματος, ως μέσο για τη διατήρηση της γονιμότητας στους άντρες, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, εύκολη, ανώδυνη και χωρίς σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις. Επομένως, θα πρέπει να δίνεται ως δυνατότητα επιλογής, ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την οικογένειά τους. Η ενημέρωση και μόνο μπορεί να εξασφαλίσει την πατρότητα σε πολλούς άντρες και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν δικά τους βιολογικά παιδιά, ακόμα και κάτω από συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα παροδική ή και μόνιμη στείρωση.

Το επιστημονικό προσωπικό του Embryolab, όντας ειδικά εκπαιδευμένο στην κρυοσυντήρηση, την εφαρμόζει με άριστα αποτελέσματα. Η επιλογή αυτή αντανακλά τη δέσμευση της Μονάδας να προσφέρει στα ζευγάρια που την επιλέγουν αποτελεσματικές και υπεύθυνες υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με σεβασμό στο όνειρο για τη δημιουργία απογόνων.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ EMBRYOLAB;

  • Η εμπειρία, από το 1995, του επιστημονικού δυναμικού του Embryolab επιτρέπει την καλύτερη δυνατή συντήρηση του σπέρματος, με τις λιγότερες απώλειες
  • Η μονάδα διαθέτει ειδικό σύστημα κρυοσυντήρησης, το οποίο με ασφάλεια εξασφαλίζει πολύ υψηλά αποτελέσματαΚρυοσυντήρηση ορχικού ιστού

Η διάγνωση της αζωοσπερμίας, πολύ συχνά, συνοδεύεται από βιοψία όρχεων. Κατά τη διαδικασία αυτή, λαμβάνονται συνήθως πολλαπλά ιστοτεμαχίδια από τους όρχεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ώριμα σπερματοζωάρια. Τα ιστοτεμαχίδια υποβάλονται σε ειδική επεξεργασία και, στη συνέχεια, εξετάζονται με την βοήθεια μικροσκοπίου για την παρουσία σπερματοζωαρίων. Στην περίπτωση που βρεθούν σπερματοζωάρια, αυτά κρυοσυντηρούνται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης σπερματοζωαρίων εφαρμόζεται με επιτυχία πολλά χρόνια. Ειδικά, δε, για ορχικά σπερματοζωάρια θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική, με εξαίρεση, ίσως, κάποιες βαριές περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, όπου τα σπερματοζωάρια είναι σπάνια και με βαριές μορφολογικές και λειτουργικές αλλοιώσεις. Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, η κρυοσυντήρηση των ορχικών σπερματοζωαρίων ενδέχεται να έχει περιορισμένο όφελος.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ EMBRYOLAB;

  • Η εμπειρία από το 1995 του επιστημονικού δυναμικού του Embryolab επιτρέπει την καλύτερη δυνατή συντήρηση του ορχικού ιστού, με τις λιγότερες απώλειες
  • Η Μονάδα διαθέτει ειδικό σύστημα κρυοσυντήρησης, το οποίο με ασφάλεια εξασφαλίζει πολύ υψηλά αποτελέσματαiperoxi


10xronia


dorise_oaria