Προσδιορισμός του Ποσοστού Σπερματοζωαρίων με Κατακερματισμένο Γενετικό Υλικό DFI

Η υπογονιμότητα αποτελεί σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στην καλύτερη διερεύνηση των προβλημάτων που αφορούν στην ανδρική υπογονιμότητα. Μια απλή εξέταση σπέρματος, όπου προσδιορίζονται ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων, αποτελεί την κυριότερη εξέταση για την αξιολόγηση της γονιμότητας ενός άνδρα.

Ωστόσο, με το απλό σπερμοδιάγραμμα είναι αδύνατο να εξετασθούν παράμετροι, όπως η ποιότητα του γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων.

Η επιστημονική έρευνα έχει κάνει γνωστό ότι το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων είναι «προγραμματισμένο» να υποστεί πολλές μεταβολές κατά την ωρίμανσή του. Οι μεταβολές αυτές θα επιτρέψουν στις πολύτιμες πληροφορίες του DNA του να μεταφερθούν δυναμικές και αναλλοίωτες στο ωάριο. Ταυτόχρονα, όμως, καθιστά το σπέρμα ιδιαίτερα ευάλωτο σε λάθη κρίσιμα, τόσο για την γονιμοποιητική του ικανότητα όσο και για τη βιωσιμότητα του εμβρύου που θα προκύψει.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν στην ανάγκη για μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του σπέρματος και στην εφαρμογή πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, οι οποίες προσδιορίζουν το ποσοστό κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (DFI). Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, μέχρι σήμερα, έδειξαν ότι τα «λάθη» στη διαδικασία συμπύκνωσης-πακεταρίσματος του DNA είναι αρκετά, με συνέπεια πολλαπλά «σπασίματα» στη αλυσίδα του γενετικού υλικού.

Τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί επιβεβαιώνουν πως δείγματα σπέρματος, με αυξημένο ποσοστό σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο γενετικό υλικό, σχετίζονται άμεσα με:

– χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης σε προσπάθειες εξωσωματικής,

– χαμηλή ποιότητα των εμβρύων,

– αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα,

– μεγάλο ποσοστό αποβολών, είτε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, είτε και μετά από φυσική σύλληψη.Είναι πλέον σαφές, για τους ειδικούς της αναπαραγωγής, ότι ένα «φυσιολογικό» δείγμα σπέρματος δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ικανό για γονιμοποίηση, κάτι που πιθανόν να εξηγεί, συχνά, πολλές περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Το φαινόμενο του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα έχει προκαλέσει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με στόχο τον προσδιορισμό του ορίου πάνω από το οποίο η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται αρνητικά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ένα ποσοστό «σπασιμάτων» μεγαλύτερο του 30% σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα. Στις περιπτώσεις αυτές, αν και το ωάριο διαθέτει διορθωτικούς μηχανισμούς, αυτό δε δείχνει να είναι αρκετό για τη δημιουργία εμβρύων με φυσιολογική γενετική σύσταση.

Εκτεταμένες έρευνες αποδεικνύουν πως ο κατακερματισμός του γενετικού υλικού προκαλείται από διαφόρους παθολογικούς παράγοντες, όπως η κιρσοκήλη, διάφορες λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και από παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως έκθεση σε χημικά και τοξίνες, το κάπνισμα – ενεργητικό και παθητικό, ακόμα και από τις διατροφικές συνήθειες που υιοθετεί κάθε άνθρωπος. Μερικές από τις πιο δραστικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα, είναι:

1) η διακοπή του καπνίσματος

2) ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

3) η διακοπή κατανάλωσης τροφίμων με χημικά συντηρητικά

4) η κατανάλωση γευμάτων με λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επιπρόσθετα, η λήψη βιταμινών C, Ε και άλλων, φαίνεται να βελτιώνει τη δομή του DNA στο σπέρμα και κατ’ επέκταση το ποσοστό εγκυμοσύνης. Σε περιπτώσεις πολύ υψηλού ποσοστού κατάτμησης, η λήψη σπερματοζωαρίων απ’ ευθείας από τον όρχι, όπου το ποσοστό «σπασιμάτων» είναι μικρότερο, δίνει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η έρευνα γύρω από το σπέρμα και τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη γονιμοποιητική του ικανότητα προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ανδρική υπογονιμότητα.

Ο εντοπισμός του προβλήματος, σε συνδυασμό με ειδική αντιοξειδωτική θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στην προσπάθεια του ζευγαριού για τεκνοποίηση. Η απλή ανάλυση σπέρματος πρέπει να συμπληρώνεται, πλέον, με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, με στόχο την πληρέστερη διερεύνησή του.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ EMBRYOLAB;
  • Το Embryolab είναι μια από τις ελάχιστες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον κόσμο, η οποία διαθέτει Τμήμα Γενετικής Συμβουλευτικής εντός της Μονάδας.
  • Η εξέταση DFI εκτελείται στη Μονάδα από ειδικευμένη κυτταρογενετίστρια.
  • Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων ελέγχεται με συμμετοχή σε σχήμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου (UKNEQAS).iperoxi


10xronia


dorise_oaria