Ελλάδα, ο νέος αναπαραγωγικός προορισμός

Ελλάδα, ο νέος αναπαραγωγικός προορισμός
16 Σεπ 2017

Η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολύ δυναμικά εξελισσόμενο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα, σε λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες και έχει καταφέρει να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια, παγκοσμίως! Η χώρα μας αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σημαντικός προορισμός, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ζευγαριών ή μεμονομένων ατόμων την επιλέγουν προκειμένου να γίνουν γονείς.

Άνθρωποι από όλο το κόσμο που δυσκολεύονται να γίνουν γονείς συχνά αναζητούν θεραπεία σε άλλες χώρες από τη δική τους. Οι λόγοι συνήθως σχετίζονται με:

  • Τους ειδικούς νομικούς περιορισμούς οι οποίοι δεν επιτρέπουν την εφαρμογή θεραπειών όπως δωρεά ωαρίων, προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.
  • Το πολύ υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών στη χώρα τους.
  • Τις μεγάλες λίστες αναμονής στη χώρα τους σε συνδυασμό με την πίεση της ηλικίας.
  • Τη χαμηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όλοι αυτοί οι λόγοι δημιούργησαν ένα σύγχρονο παγκόσμιο φαινόμενο, αυτό του Αναπαραγωγικού Τουρισμού. Σε αυτό τον αναπαραγωγικό χάρτη, θέση διεκδίκησαν χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ινδία και η Τσεχία, με τη χώρα μας να σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη στον τομέα αυτό.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα δημοφιλή προορισμό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ικανοποιήσουν ένα από τα πιο σημαντικά τους όνειρα;

  • Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Οι έλληνες επιστήμονες έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια σπουδών και εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν καταφέρει να διακριθούν παγκοσμίως μέσα από το έργο τους.
  • Το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Σε αντίθεση με άλλες χώρες το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας επιτρέπει την εφαρμογή όλων των συγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο συνδυασμός της υψηλής επιστήμης με την υψηλού επιπέδου επιχειρηματικότητα δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα και κάνει τη διαφορά. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ελεγχόμενες και σε διαδικασία συνεχούς βελτίωσης, χάρη στα συστήματα ποιοτικού ελέγχου που από τον ελληνικό νόμο είναι προϋπόθεση να υπάρχουν σε κάθε μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγης.
  • Το χαμηλό κόστος σε σχέση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Το κόστος μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παραμένει πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία κ.α.
  • Οι έλληνες επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα προσέγγιση, αυτή της δυναμικής εξωστρέφειας. Με αυτοπεποίθηση και γνώση της υψηλής ποιότητας και αριστείας του έργου τους συστήνουν το έργο τους σε επιστημονικούς κύκλους, οργανισμούς και συλλόγους του εξωτερικού.

Ο αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας στο πλαίσιο του αναπαραγωγικού τουρισμού δημιουργεί νέα δεδομένα και κυρίως νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε επιστημονικό, επιχειρηματικό και κρατικό επίπεδο. Ο νέος αυτός ρόλος της χώρας μας δημιουργεί επίσης μια μοναδική ευκαιρία καταξίωσης και παγκόσμιας αναγνώρισης της χώρας μας, σε μια εποχή που το έχει ανάγκη, περισσότερο ίσως από ποτέ.

Share

Αλεξία Χατζηπαρασίδου

Sr. Kλινική Eμβρυολόγος, M.Sc. Δείτε Περισσότερα