ΔΩΡΙΣΕ ΧΑΡΑ, ΔΩΡΙΣΕ ΖΩΗ

Η δωρεά ωαρίων αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και ανθρώπινες πράξεις, καθώς συμβάλλει στην ευτυχία πολλών γυναικών και ζευγαριών, όταν η εξωσωματική γονιμοποίηση από μόνη της, δεν αρκεί. Τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά μεγαλύτερος ο αριθμός των νεαρών γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν δότριες και να συμβάλλουν στην ευτυχία άλλων γυναικών να αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

Με συμμάχους την ελληνική νομοθεσία, η οποία διασφαλίζει την ανωνυμία αυτής της ανεκτίμητης πράξης, καθώς και όλο το άρτια επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η κάθε δότρια νιώθει ασφάλεια και λαμβάνει πολύ υψηλά επίπεδα φροντίδας σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια δότρια ωαρίων;

Για να μπορέσει μια γυναίκα να γίνει δότρια ωαρίων, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις και κριτήρια:

  • Ηλικία: 18-30
  • Φυσιολογικό Βάρος σώματος (ΒΜΙ<25)
  • Να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής.
  • Να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως αιματολογικές, ουρολογικές, εξετάσεις για όλες τις μεταδοτικές ασθένειες (ηπατίτιδα Β και C, HIV, σύφιλη, κλπ.) και γυναικολογικές εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου, κολπικές καλλιέργειες).
  • Να έχει προηγουμένως υπογράψει όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα συγκατάθεσής της για την εν λόγω διαδικασία.
  • Να έχει συμπληρώσει επιτυχώς το τεστ προσωπικότητας.

Τα στάδια της διαδικασία της δωρεάς ωαρίων :

Ενημέρωση: Η υποψήφια δότρια ενημερώνεται λεπτομερώς για το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, τη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο προκειμένου να αποφασίσει εάν μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Λήψη οικογενειακού ιστορικού: Η υποψήφια δότρια καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικογένειά της, καθώς και τον ευρύτερο οικογενειακό της κύκλο.

Ιατρική εκτίμηση: Η υποψήφια δότρια υποβάλεται σε μια σειρά αιματολογικών και γενετικών ελέγχων, προκειμένου να τεκμηριωθεί η καλή της υγεία και το υψηλό αναπαραγωγικό της επίπεδο.

Ψυχολογική εκτίμηση: Η υποψήφια δότρια αξιολογείται από ειδικό ψυχολόγο για την καλή ψυχική της υγεία.

Φόρμες συναίνεσης: Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η δότρια πριν την έναρξη της διαδικασίας, πρέπει να υπογράψει συγκεκριμένες φόρμες συναίνεσης, οι οποίες πιστοποιούν την επιθυμία της να προβεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, την πλήρη κατανόηση των επικείμενων διαδικασιών και την αναγνώριση της ανωνυμίας της διαδικασίας.

Η διαδικασία: Εάν η υποψήφια δότρια κριθεί κατάλληλη, τότε ξεκινάει μια θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών της (για περίπου 10-12 ημέρες), με στόχο την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Όταν το μέγεθός τους είναι ικανοποιητικό (έως 18 mm), τότε πραγματοποιείται η συλλογή των ωαρίων. Η διαδικασία της λήψης των ωαρίων γίνεται πάντοτε υπό την επήρεια μια ελαφριάς μέθης, προκειμένου να είναι εντελώς ανώδυνη και η διάρκειά της ανέρχεται στα 10 λεπτά περίπου. Η δότρια από την επόμενη ημέρα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τους ρυθμούς ζωής της.

Προσοχή: Η διαδικασία της δωρεάς ωαρίων είναι μια σχετικά σύντομη και ασφαλής διαδικασία, ενώ δεν επηρεάζει την γονιμότητα της ίδιας της δότριας!